21 juli 2024

USA 193 neergeschoten tijdens eclips

De SM-3 wordt gelanceerd vanaf Lake Erie

Credit: U.S. Navy

Zoals voorspeld is vannacht tijdens de maansverduistering de Amerikaanse ‘onwillige’ spionagesatelliet USA 193 door een aangepaste SM-3 raket neergeschoten. De raket werd volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om 4.26 uur Nederlandse tijd vanaf het marineschip Lake Erie in de Stille Oceaan afgevuurd. Dat was tijdens het maximum van de maansverduistering. Om 4.43 uur zagen Canadese sterrenkundigen die vanaf Prince George Astronomical Observatory in de Rocky Mountains de eclips aan het bekijken waren aan de zuidwestelijke hemel al een wolk met gloeiende deeltjes. De wolk verplaatste zich op grote hoogte in noordoostelijke richting. Op het moment van het afvuren van de SM-3 raket vloog de USA 193 op een hoogte van 247 km. Het ‘lanceervenster’ dat men op de Lake Erie had bedroeg slechts tien seconden. De snelheid van de SM-3 was 27.400 km per uur [1]Volgens mij had de raket er dus 32,5 seconde voor nodig om de USA 193 te bereiken.. Volgens het Pentagon was dé reden om de USA 193 neer te halen de vernietiging van de tank met ongeveer 500 liter hydrazine (H2N4), die als brandstof werd meegevoerd. Een deel daarvan zou de Aarde intakt kunnen bereiken en een gevaar kunnen opleveren voor mensen. Vele waarnemers geloven dat dat gevaar is overdreven en dat de VS meer bezorgd was om de spionagegeheimen aan boord van de 2.220 kg zware USA 193. Vandaag hebben China en Rusland al laten weten niet blij te zijn met de Amerikaanse actie. Van de hele maansverduistering heb ik trouwens zelf weinig meegekregen. Dat wil zeggen: ik had de wekker gezet om 03.45 uur om het maximum van de eclips even ‘mee te pikken’. Maar alles tussen hemel en aarde zat werkelijk potdicht. 🙁 Dus terug naar bed maar weer.  Na een uurtje tijdens een plaspauze weer even naar buiten getuurd, zelfde resultaat. Kortom, Droevenis en duisternis alom. Bron: Space.NewScientist.com + NRC-Handelsblad, 21 februari 2008.

Voetnoten

Voetnoten
1 Volgens mij had de raket er dus 32,5 seconde voor nodig om de USA 193 te bereiken.
Share

Comments

 1. Hé, mooi filmpje. Ik heb even geklokt: 34 seconde tussen afvuren en ‘hit’. Mmmm, iets meer dan ik had berekend.

 2. ik geloof niets van het hele verhaal…

  500 liter hydrazine met een kookpunt van 113,5 graden celcius in een afgesloten tank wordt verhit tot 1500 graden bij terugkeer in de dampkring. Het lijkt het mij uitgesloten dat die tank heel blijft bij de daarbij optredende druk.

  Het is net zo goed mogelijk dat de satelliet helemaal niet als spionagesatelliet gelanceerd is maar als viegende bom, waarin helemaal geen hydrazine aanwezig is en bewust niet in de juiste baan komt omdat hij van het begin af aan “niet werkt”. Hierdoor hoef je niet zo lang te wachten totdat de satelliet terugvalt naar de aarde.

  Vervolgens meld je dat je een satelliet gaat neerhalen, past “even” de firmware van een standaard raket aan, en vuurt die af op een plek op aarde waar niemand kan controlleren of er raak wordt geschoten.
  Vervolgens druk je op de knop die de satelliet laat ontploffen en heb je raak geschoten 😉 Mooi filmpje erbij en klaar is George.
  Zelfs de mensen die de raket hebben afgevuurd hoeven niet te weten dat ze mis hebben geschoten, als er uberhaubt een raket is afgevuurd.

  Kijk eens wat wij kunnen…..

  Zijn vast nog wel meer mogelijkheden te bedenken!

 3. Verhaal gaat inderdaad rond dat de VS gewoon bezig is een soort van raketschild op te zetten en dat de affaire rond de USA 193 niet meer is dan een vooropgezette test. Rusland en China zullen het gebeuren vast aangrijpen zelf ook wat ‘defecte’ satellieten neer te halen. Wanneer is de volgende maansverduistering? 🙂

 4. En als je dat dan (nog) niet voor elkaar krijgt zorg je ervoor dat het eruitziet alsof je dat wel kunt. En dat mag best wel wat geld kosten…

Speak Your Mind

*