22 juli 2024

Eenden en sterren

Cover van Over Vroeger nr. 4

Credit: Over Vroeger

Het maandblad Over Vroeger zal over het algemeen weinig teweeg brengen bij de gemiddelde (amateur-)sterrenkundige in Nederland. En toch is het laatste nummer van dit historisch getinte blad het aanschaffen (á la € 4,99) waard, want het bevat een interessant artikel in de rubriek Wetenschap & Techniek over 2CV’s [1]Voor de niet-eendologen: de 2CV is de deux Chevaux Vapeur van autofabrikant Citroën, wat twee stoompaarden betekent. Eenden dus. Auteur van het artikel is… Jan Brandt! Ons allen welbekend als Marsoloog, co-auteur van de astroblogs én eendenkenner. Het verband tussen eenden en sterrenkunde is eerder al aangestipt: de wijze waarop type Ia supernova exploderen heeft sterke gelijkenis met de detonatie die in de eendenmotor plaatsvindt, als deze aan het ‘pingelen’ is. Verder hebben de eenden Jan en mij regelmatig op ‘heilige’ waarneemgrond gebracht, bijvoorbeeld in Havelte. Stoeltjes zijn gemakkelijk uit de eend te verwijderen, dus een giga-dobson vervoeren is voor een eendenbezitter een makkie. Afijn, maandag naar de bladenboer rennen en kopen dat nummer!

Voetnoten

Voetnoten
1 Voor de niet-eendologen: de 2CV is de deux Chevaux Vapeur van autofabrikant Citroën, wat twee stoompaarden betekent.
Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Da’s leuk!!!…..Zo’n een artikeltje over de 2CV…….Ga net zoals al die duizenden andere astro-eendologische hunkeraars hem meteen maandag halen….ha…ha..!!
  OK, flauw grapje van den auteur himself…maarre Hij heeft gelijk: KOPEN DAT BLAD!!!
  Hee Arie, kan jij als mijn pressarium zijnde…eh…of was het nou impressarium…. ook niet meteen een “signeer-sessie danwel Meet and greet” voor me regelen??

  Overigens heb ik dit weekend toevallig weer heftig aan den lijve mogen genieten van een stevig portie “eendologische interaktie”….ofwel….ben twee zware dagen bezig geweest met het uit en inbouwen van een complete aandrijflijn van een Acadiane (voor de leken en kenners: de opvolger van de Fameuze bestel-Eend> Eendentechniek maar nu onder een diane-omhulsel)
  Zaterochtend begonnen…..zondagavond de eerste geslaagde proefrit…..maandagochtend compleet versleten m’n bed uitgerold……een(d) ding is mij wel weer duidelijk geworden:Hoewel even bevredigend maarre: “Schrijven over” was minder vermoeiend dan het “sleutelen aan!! ’t zal de leeftijd wel zijn…ha…ha…!
  Afijn….het was lollig en nu maar weer vanuit het “Eendenvet” den blik omhoog richting hemelgewelf gericht want Saturnus was afgelopen zaterdag meen ik in oppositie…..en staat dus nu zeer gunstig aan de hemel om “gekiekt” danwel “bekeken” te worden!!
  Ga dan zien…ga dat zien!!!!

  JB

 2. Hé Janus, bedankt voor je bericht. Het nummer van ‘Over Vroeger’ zal door alle media-aandacht inmiddels wel uitverkocht zijn. Kan je geen nummers bijdrukken op je degelpers? 🙂
  Gekiekte plaatjes van Saturnus wel opsturen hè? Grtzz, A.

Speak Your Mind

*