14 juli 2024

Rupes Recta op de Maan

Rupes Recta, oftewel de rechte Muur op de MaanJan Brandt heeft mij vandaag een mooie foto opgestuurd van de Rupes Recta. Klinkt als een enge ziekte, maar het is de welbekende Rechte Muur op onze vertrouwde Maan. Geologisch gesproken is het een soort van breuk, gelegen in het zuidoosten van Mare Nubium (Zee van Wolken). Mocht je met je TomTom ooit op de maan belanden, dan kan je Rupes Recta vinden op 22,1° Z en 7,8° W. De breuk is 110 km lang, 2 á 3 km breed en de hoogte is 240 tot 300 meter. Vanaf de Aarde gezien lijkt het een hele steile muur te zijn, maar ter plekke zal je zien dat de helling geleidelijk is. Linksonder van Rupes Recta is de krater Birt en rechts daartegenaan Birt-A. De heldere krater die nog net rechts op de foto te zien is is Thebit. Het is maar dat je het weet. Jan stuurde ook nog een hele zooi Marsfoto’s van afgelopen winter. Eh… als ik tijd/zin heb ga ik die nog es effe allemaal in compositie bijeenzetten. En die Saturnusfoto komt er ook aan. Geduld is een schoone saeck. 😉

Share

Speak Your Mind

*