2 juni 2023

Een dozijn Marsen

12x Mars door Jan BrandtZoals gezegd stuurde Jan Brandt mij gisteren een hele serie Marsfoto’s, die hij afgelopen winter met z’n webcam had geschoten. Dertien in totaal. Er gaan d’r soms dertien in een dozijn, dus heb ik er een mozaïek van twaalf stuks van gemaakt. De foto van 22 november ’07 was een beetje vale grijze foto, ook nog eens in een ander formaat, dus die heb ik er voor ’t gemak maar even buiten gehouden. Twaalf Marsfoto’s geeft ook een mooiere symmetrische compositie. Nou we ’t trouwens toch over Mars hebben: in het vakblad Astrobiology is onlangs een artikel verschenen waarin staat dat leven op andere planeten, zoals Mars, afkomstig zou kunnen zijn van… de Aarde! Het idee is eenvoudig: er slaan soms planetoïden en kometen in op de Aarde. Die inslagen veroorzaken een regen van brokstukken die deels in de ruimte terechtkomen. Sommige bacterieën blijken dergelijke inslagen te kunnen overleven, waarbij een druk kan ontstaan tussen 5 tot 40 miljard pascal (=50.000 tot 400.000 keer de atmosferische luchtdruk). 😯 Dergelijke cyanobacterieën liften met die brokstukken mee en die komen vervolgens weer na miljoenen jaren op bijvoorbeeld Mars neer. En daar zouden ze in theorie een nieuw gezinsleven kunnen beginnen. Het omgekeerde gebeurt ook: er zijn Mars-meteorieten op de Aardse zuidpool gevonden. Op Wikipedia staat een kort maar interessant stukje over deze materie, die ze panspermie noemen.  Jan, bedankt voor ’t bruggetje. 😉

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: