26 september 2023

Seeing volgens Damian Peach

Saturnus door Jan Brandt gefotografeerd

Saturnus door Jan Brandt gefotografeerd.

Seeing is de Engelse term voor de ‘luchtonrust’ in de dampkring, merkbaar aan het twinkelen van de sterren. De oorzaak van slechte seeing is een grote turbulentie, hetgeen weer te maken heeft met bewegende luchtbellen in de dampkring. Boven een stad zal de warmere lucht opstijgen en dat zal een slechte seeing tot gevolg hebben. Voor een amateur-sterrenkundefotograaf is een onbewolkte hemel een vereiste, maar een goede seeing is dat ook. Nederland heeft samen met het verenigd Koninkrijk de naam om over het algemeen een slechte seeing te hebben. Wil je goede astrofoto’s kunnen nemen moet je minstens in Zuid-Frankrijk vertoeven, alwaar de seeing redelijk begint te worden. Maar Damian Peach is hier een andere mening over toegedaan. Damian Peach, kennen de astrobloglezers hem? Voor de amateur-sterrenkundefotografen is hij de Primus inter Pares, het icoon op het gebied van astrofotografie, de man die de prachtigste sterren- en planetenfoto’s maakt. Deze Damian Peach is woonachtig in Engeland, het land dat zoals gezegd bekend staat om z’n beroerde seeing. Onderzoek van de luchtonrust in z’n omgeving leerde hem echter het volgende [1]Op een rijtje gezet door Jan Brandt.:

 • De luchtonrust is in Noord-Europa (Engeland plus het Noord-Europese vasteland) lang niet zo beroerd als vaak wordt gesuggereerd in “astronomische kroegenprietpraat”.
 • De astronomische seeing is in de lente en zomer doorgaans vele malen beter dan vooral in de wintermaanden.
 • De mate van luchtonrust wordt vooral gedicteerd door de (richting en sterkte van de) straalstroom op ± 10 kilometer hoogte, het zogenaamde 300 millibar niveau.

Voor Europa zijn er weerstations die de seeing voorspellen en de resultaten daarvan op internet publiceren. Aan de hand van deze kaartjes, waarop met prachtige kleurtjes te zien is of de seeing fantastisch, normaal of beroerd is, is eergisteren Jan Brandt naar buiten getogen en heeft Saturnus in beeld gebracht. De seeing was volgens de voorspelling uitstekend en Jan kon dat proefondervindelijk bevestigen. De bijgaande foto laat dat zien. Ter vergelijking een foto van Saturnus uit 2004, een gescande foto als ik het Moiree-patroon zo zie. De seeing-websites van Peach moeten tesamen met de satellietbeelden van de wolken tot de perfecte voorbereiding leiden voor de amateur-sterrenkundefotografen. Plus een stevige Beerenburger! 😉 [Naschrift: Andre Heijkoop mailde mij n.a.v. deze astroblog dat je bij Meteoblue een voorspelling kan opvragen over de seeing voor bijvoorbeeld je thuislokatie!]

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Op een rijtje gezet door Jan Brandt.

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  ha die Arie,

  Eh….als je met de term “gescande foto” bedoeld dat “ie” uit een boekkie o.i.d. is overgenomen dan is een kleine correctie hier toch effe dringend op zijn plek…..want ook die 2004 afbeelding is er toch echt eentje van EIGEN makelij!!…..dat moiree achtige patroon is volgens mij iets wat te maken heeft met “digitale beeldbewerkings beginners kluzigheid” mijnerzijds omdat dit saturnusplaatje zo ongeveer mijn eerste prille stapje was op het gebied van den edelen webcamsport.
  Dit eerste plaatje heb ik dus dan ook NIET genomen met mijn huidige 20 CM Newton doch met mijn toenmalige 15 cm Maksutovje……waarvan akte!

  groetjes van the dutch damian peach (nou ja…..dan mocht ik willen!!)

 2. Ja, ik ging er van uit dat ook de eerste foto van eigen makelij was. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: