29 maart 2024

Drooggevallen meer op Mars bevatte wellicht ooit leven

Deel van de Holdenkrater

Credit: NASA

Met behulp van de High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) camera aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter hebben ze op Mars een drooggevallen meer ontdekt, die vroeger leven kan hebben bevat. Het gaat om de Holdenkrater, te vinden op de lokatie 27° zuiderbreedte en 325,5 ° oosterlengte. De foto’s van de krater laten duidelijk restanten zien van sedimentatie die het gevolg is van de aanwezigheid van water. En waar water is kán leven hebben gezeten! De Holdenkrater ligt in een groter gebied met meerdere lagen, de Holdenbassin. Dat hele bassin stond ooit vermoedelijk onder water. Toen bij een inslag van een komeet of planetoïde de Holdenkrater ontstond werden grote brokstukken uit het bassin van 50 meter doorsnede en meer de lucht ingeslingerd en die sloegen vervolgens weer in in de omgeving. Dat veroorzaakten wat door geologen wordt omschreven als megabreccieën, d.w.z. een hele serie van gesteenten opgebouwd uit onregelmatige brokstukken van ouder gesteente die gevormd zijn door de inslag van een hele serie brokstukken. Uit metingen van een ander instrument aan boord van de MRO, de Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) blijkt dat meer dan 5% van de aangetroffen sedimentatie in de Holdenkrater uit klei bestaat. Die klei zou restanten kúnnen bevatten van leven dat in het Holdenmeer kan hebben bestaan. Niet voor niets is de Holdenkrater één van de zes kandidaat-landingsplekken van de Mars Science Laboratory, de nieuwste Marsrover van de NASA die in september 2009 gelanceerd gaat worden  en vervolgens vanaf juli-september 2010 rond moet gaan tuffen. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

  1. Herman zegt

    Dit is wel een érg misleidende titel. Het “wellicht” betekent hier “het is niet bewezen onmogelijk dat”. Het understatement voorbij…

  2. Don’t shoot the messenger. De MRO heeft een krater op Mars gefotografeerd die hoogst waarschijnlijk vol water heeft gezeten. Wellicht dat daar leven in heeft gezeten en wellicht dat er sporen van in de kleisedimenten terug te vinden zijn. Ik schrijf niet ‘bevatte waarschijnlijk ooit leven’, dan zou ik je gelijk geven.

Speak Your Mind

*