19 juli 2024

Nationale Sterrenkijkdagen

De Nationale Sterrenkijkdagen bij Christiaan HuygensWil je met eigen ogen de ringen van Saturnus zien? Of de kraters op de Maan? Kom dan kijken bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Op vrijdag 14 maart en zaterdag 15 maart stellen de leden hun telescopen op voor iedereen die belangstelling heeft in sterrenkunde. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen die voor de 32e maal worden georganiseerd. Bij helder weer wordt de sterrenwacht van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens geopend. De grote lenzentelescoop van de vereniging wordt in stelling gebracht. Ook staan verschillende soorten telescopen van de leden gereed om de sterrenhemel van dichtbij te laten zien. Wat is er zoal te zien?

De Maan

Tijdens de sterrenkijkavonden is de Maan te zien is z’n Eerste Kwartier. De rechterhelft van de maanschijf is verlicht en dat levert prachtige schaduwen bij de kraters op.

Orion en Grote Hond

Als we half maart helder weer is en we rond 21 uur in de richting van het zuiden kijken, zien we daar een zeer heldere, heftig twinkelende ster. Dat is Sirius. Het is de helderste echte ster van de hele hemel. Iets links boven Sirius valt een andere ster op: die heet Procyon. Rechts boven Sirius is er een mooie samenstand van drie even heldere sterren op een rij. Onder dit drietal en ook erboven staan twee goed zichtbare sterren. Samen vormt dit zevental het sterrenbeeld Orion. In Orion bevindt zich de beroemde Orionnevel. Dat is een grote gasnevel tussen de sterren. Hij bevindt zich 1500 lichtjaren van ons vandaan. In de nevel worden nog steeds sterren geboren.

Mars

Een eindje boven Orion, hoog in het zuidwesten is een geel-oranje stip te zien: dat is geen ster, het is de planeet Mars. Op 14 en 15 maart staat de maan in de buurt van deze planeet: op 14 maart rechts ervan en een dag later links van Mars. Als we Mars bekijken met een telescoop zien we een klein roodachtig bolletje met een wit stipje erop. Dat laatste is een poolkap van de planeet.

Saturnus

Links van Sirius, vrij hoog in het zuidoosten, staat het sterrenbeeld Leeuw met daarin een opvallend lichtpuntje. Dat is Saturnus, de beroemde planeet met de ringen. Vlak boven Saturnus staat een iets zwakkere stip. Dat is de ster Regulus, de hoofdster van de Leeuw. Met een telescoop bekeken is Saturnus inderdaad een bolletje omgeven door een smalle ring. Bovendien is op enige afstand van de planeet een kleine stip te zien. Dat is zijn grootste maan Titan. Met een grote amateurtelescoop zijn nog meer maantjes te zien.

De Zon

Zaterdagmiddag worden kijkers met speciale filters op de zon gericht. Met een beetje geluk zullen zonnevlekken en zonnevlammen zo groot als de Aarde te zien zijn.

Binnenprogramma

Naast het sterrenkijken staan er allerlei andere activiteiten op het programma. Dus ook bij bewolkt weer is er genoeg te beleven: Er worden doorlopend astronomische presentaties gegeven. Je kunt uitleg krijgen over de werking van al dan niet computergestuurde telescopen. Er zijn computers met sterrenkundige software.

De activiteiten vinden plaats bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1, tussen Papendrecht en Wijngaarden. De sterrenkijktijden zijn op vrijdag 14 maart van 19.00 uur tot 23.00 uur en zaterdag 15 maart van 15.00 tot 23.00 uur. De toegang is gratis. Bekijk eventueel de routebeschrijving.

Share

Speak Your Mind

*