29 maart 2024

Meer bekend over Peruviaanse meteoriet

De krater van Carancas

Credit: UNKNOWN

Op 15 september 2007 sloeg een meteoriet in bij het dorpje Carancas in Peru, vlakbij het bekende Titicacameer, en veroorzaakte een krater van 14 meter in diameter. Een paar meteorietdeskundigen zijn naar Peru afgereist, hebben daar onderzoek verricht en deze week hebben ze er op de 39e LPSC in League City over gerapporteerd. Aha, het eerste nieuws van deze maan- en planetenconferentie! 🙂 Ten eerste even iets over de dorpsbewoners die massaal ziek werden na het bezoeken van de inslagkrater. Er blijkt sprake van een soort van massa-hysterie, die werd ingegeven door angst. Tsja, geef toe dat jij ook staat te shaken als er een impact in je tuin zou plaatsvinden, waar vervolgens allerlei dampen uit zouden opstijgen. De meteoriet die de inslag veroorzaakte was een chondriet type H, die veel ijzer bevatten. In een omtrek van 300 meter rondom de krater werden overblijfselen van de meteoriet gevonden. Toen de onderzoekers T. Kenkmann en P. Schultz voor het onderzoek in Peru aankwamen waren veel meteorietrestanten overigens al verdwenen of werden te koop aangeboden! Berekeningen laten zien dat de meteoroïde [1]Zo wordt de meteoriet genoemd voordat hij in de aardse damprking terechtkomt. Meteoroïden zweven dus in de ruimte. Als er geen sprake is van een inslag op aarde spreken we trouwens gewoon van een … Lees verder zo’n 2.000 kg zwaar moet zijn geweest en dat hij onder een hoek van 75º de dampkring binnenkwam. Het object dat de reis door de dampkring doorstond en uiteindelijk insloeg bij Carancas was zo’n 1 meter in doorsnede en 1.780 kg zwaar. De krater was een droge rivierbedding en de grondwaterspiegel was slechts 1,5 meter onder de oppervlakte. Vandaar dat binnen de kortste keren de krater onder water stond. Wie de presentaties van Kenkmann en Schultz nog eens na wil lezen kan hier respectievelijk daar terecht. Bron: Starstryder.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zo wordt de meteoriet genoemd voordat hij in de aardse damprking terechtkomt. Meteoroïden zweven dus in de ruimte. Als er geen sprake is van een inslag op aarde spreken we trouwens gewoon van een meteoor. Dus eigenlijk is het meteoroïde > meteoor > meteoriet.
Share

Comments

  1. Christophe zegt

    Interessant artikel! Wel grappig dat al die stukjes al direct op internet te kopen zijn/waren 🙂

  2. Meteorieten betekenen kassa, dus niet zo gek dat die arme Peruvianen dollartekens kregen toen ze doorhadden dat ’t een meteoriet was.

Speak Your Mind

*