17 oktober 2018

Mercurius heeft een natriumstaart

De staart van de planeet MercuriusHet was een poosje stil rondom Mercurius, die half januari eventjes gepasseerd werd door de Messenger, maar nou is er toch weer opmerkelijk nieuws. De kleinste planeet van het zonnestelsel blijkt namelijk een permanente staart te hebben die altijd van de Zon is afgericht, als ware het een komeet. Onderzoekers van de Universiteit van Boston hebben de staart ontdekt, die een lengte van minstens 4,5 miljoen km moet hebben en die bestaat uit natriumatomen. Die atomen zijn uit het oppervlak van Mercurius vrijgemaakt door de voortdurende inslag van micrometeorieten en energierijke deeltjes van de Zon. Sommige natriumatomen vallen terug op het oppervlak, maar anderen hebben zo’n grote snelheid dat ze ontsnappen en een extreem ijle

Reacties

  1. Onze eigen maan heeft ook een natriumstaart 😉 Met het verschijnen van de Leonidenzwerm in 1999 is deze versterkt en omdat de staart van de zon af gericht staat wordt de aarde dus als het ware ‘bekogeld’ met natriumdeeltjes als het Nieuwe maan is. Ik heb het idee dat dit – net als op Mercurius – ook veroorzaakt wordt door inslagen.

  2. Hé, dat van de maan wist ik niet. Is die staart ook daadwerkelijk gefotografeerd? Uit het krantenartikel had ik niet de indruk dat Mercurius bestookt wordt met natriumdeeltjes, die dan vervolgens weer van het oppervlak af ketsen. Oorzaak is wel de inslag van micrometeorieten en zonnedeeltjes. Dat natrium (is dat niet gewoon ‘zout’?) zou aan de oppervlakte van Mercurius liggen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.