7 juni 2023

Mercurius heeft een natriumstaart

De staart van de planeet Mercurius

Credit: Center for Space Physics, Boston University

Het was een poosje stil rondom Mercurius, die half januari eventjes gepasseerd werd door de Messenger, maar nou is er toch weer opmerkelijk nieuws. De kleinste planeet van het zonnestelsel blijkt namelijk een permanente staart te hebben die altijd van de Zon is afgericht, als ware het een komeet. Onderzoekers van de Universiteit van Boston hebben de staart ontdekt, die een lengte van minstens 4,5 miljoen km moet hebben en die bestaat uit natriumatomen. Die atomen zijn uit het oppervlak van Mercurius vrijgemaakt door de voortdurende inslag van micrometeorieten en energierijke deeltjes van de Zon. Sommige natriumatomen vallen terug op het oppervlak, maar anderen hebben zo’n grote snelheid dat ze ontsnappen en een extreem ijle ‘atmosfeer’ rondom Mercurius vormen. De geringe druk van het zonlicht is vervolgens voldoende om ze tegen de aantrekkingskracht van Mercurius in verder de ruimte in te blazen. De staart werd voor het eerst gefotografeerd door Jeffrey Baumgardner en z’n collegae vanaf de McDonald-sterrenwacht in Texas (zie afbeelding). Eerst manen met ringen en nou weer planeten met staarten, het moet toch niet gekker gaan worden! 😉 Bron: NRC-Handelsblad, 15 maart 2008.

Share

Comments

  1. Onze eigen maan heeft ook een natriumstaart 😉 Met het verschijnen van de Leonidenzwerm in 1999 is deze versterkt en omdat de staart van de zon af gericht staat wordt de aarde dus als het ware ‘bekogeld’ met natriumdeeltjes als het Nieuwe maan is. Ik heb het idee dat dit – net als op Mercurius – ook veroorzaakt wordt door inslagen.

  2. Hé, dat van de maan wist ik niet. Is die staart ook daadwerkelijk gefotografeerd? Uit het krantenartikel had ik niet de indruk dat Mercurius bestookt wordt met natriumdeeltjes, die dan vervolgens weer van het oppervlak af ketsen. Oorzaak is wel de inslag van micrometeorieten en zonnedeeltjes. Dat natrium (is dat niet gewoon ‘zout’?) zou aan de oppervlakte van Mercurius liggen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: