3 december 2023

Nationale Sterrenkijkdagen bij Huygens goed verlopen

Even door de regenpijprefractor van Huygens kijkenAfgelopen weekend zijn overal in Nederland de Nationale Sterrenkijkdagen gehouden. Op het moment dat ik dit schrijf (zondagmiddag) zijn ze feitelijk nog bezig, maar als ik zo naar het weer buiten kijk vrees ik dat het meer Nationale Wolkenkijkdagen zullen zijn. 🙂 Bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens hebben ze de deuren vrijdagavond, zaterdagmiddag en -avond voor het publiek opengezet. Ik ben zelf zaterdagmiddag wezen kijken met de kinderen [1]M’n vrouw bivakkeert ’t hele weekend met een vriendin in Antwerpen, dus m’n pa-rol krijgt even de nadruk.. We kunnen wel stellen dat ondanks het mindere weer de sterrenkijkdagen bij Huygens een succes waren. Vrijdagavond kwam het maantje af en toe tussen de wolken door tevoorschijn en zaterdagmiddag was het met de zon net zo bedroevend gesteld, maar ’s avonds klaarde het op en kon het publiek (veel kinderen!) genieten van objecten zoals de Maan, Mars, Saturnus, M37 (open sterrenhoop) en M81 (sterrenstelsel). Binnen was Kees Kwakerkaak degene die een presentatie hield over de interessante facetten van sterrenkunde en wat ze daar bij Huygens allemaal mee doen. Ik heb zelf een aantal plaatjes geschoten en die zijn op de astroblog-fotopagina te zien.  Vrijdagavond was er overigens nog hoog bezoek bij Huygens: de Burgemeester van Papendrecht, Kees de Bruin, kwam zelf langs om eens een kijkje te nemen. Voorzitter Arno Hol greep het bezoek direct aan om even ‘zaken’ met De Bruin te doen, d.w.z. om de dreiging van de komst van een gasstation in Wijngaarden te bespreken. De Gasunie wil vlakbij het verenigingsgebouw van Huygens een verdeelstation voor aardgas neerzetten en daar schijnen in verband met de veiligheid een grote hoeveelheden lampen te moeten branden. Lichtvervuiling dus. 🙁 Niemand is blij met dat station, die volgens de berichten in 2010 moet draaien. De Bruin was trouwens onder de indruk van de activiteiten van Huygens en dat liet hij ook blijken middels een schrijven in het gastenboek.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 M’n vrouw bivakkeert ’t hele weekend met een vriendin in Antwerpen, dus m’n pa-rol krijgt even de nadruk.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: