4 oktober 2023

Arthur C. Clarke overleden

Arthur C.Clarke

Credit: Anuradha Ratnaweera op Flickr.

De bekende Britse Sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog Arthur C. Clarke is vandaag in z’n woonplaats Colombo (op Sri Lanka) op negentigjarige leeftijd overleden. 🙁 Samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov behoorde Clarke tot de Grote Drie der SF-schrijvers van de 20e eeuw. Clarke was afgestudeerd in elementaire en toegepaste wiskunde en in natuurkunde. Verder was hij lid van de Royal Astronomical Society, oud-voorzitter van de British Interplanetary Society en lid van de Academy Of Astronautics. In 1945 bedacht Clarke het principe van de geostationaire communicatiesatelliet, de satelliet die 35.786 kilometer boven het aardoppervlak precies stil staat t.o.v. dat oppervlak. Arthur C. Clarkes bekendste boek is waarschijnlijk 2001: A Space Odyssey, gebaseerd op het filmscenario dat hij samen met Stanley Kubrick schreef voor diens gelijknamige film, dat op zijn beurt weer was gebaseerd op Clarkes korte verhaal The Sentinel. De film uit 1968 was baanbrekend en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Het was ook één van mijn eerste SF-films en direct een heel bijzondere. Vooral die beginscene met de apen die een voor hen vreemde rechthoekige monoliet vinden en daarmee zogenaamd de ‘beschaving’ [1]Waarbij ze elkaar ook nog eens de hersens insloegen. Mooie beschaving is dat. leren kennen vond ik erg indrukwekkend  [2]Het was ook een film met veel dubbele bodems, zoals die vreemde computer HAL. Tel er één letter bij op en je krijgt IBM.. De klassieke muziek (o.a. Also Sprach Zarathustra van Richard Strauss en nog wat Weense walsen) paste precies bij de film. Met het verlies van Clarke zijn we een groot schrijver kwijtgeraakt. De literaire wereld heeft sowieso een droevige dag, want ik lees net op teletekst dat ook Hugo Claus is overleden. 🙁 Bron: Wikipedia en diverse media.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Waarbij ze elkaar ook nog eens de hersens insloegen. Mooie beschaving is dat.
2 Het was ook een film met veel dubbele bodems, zoals die vreemde computer HAL. Tel er één letter bij op en je krijgt IBM.

Comments

  1. Christophe zegt

    Jammer, toch een groot persoon die Arthur C. Clarke. Dat van HAL en IBM wist ik niet (tot nu), wel leuk al die dubbele bodems 🙂

  2. Dat van HAL > IBM wordt overigens ontkend door Stanley Kubrick, de regisseur van A Space Odyssey.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: