9 december 2024

Hoe deel je 10500 heelallen in?

Credit: A. J. HANSON, INDIANA UNIV.


De snaartheorie heeft een probleem. De theorie, die veronderstelt dat deeltjes in werkelijkheid kleine, trillende, een-dimensionale snaren zijn, staat er om bekend vele varianten van het heelal te onderscheiden. Men werkt in de snaartheorie niet met de bekende vier dimensies van de ruimtetijd, maar met tien of elf dimensies. Binnen die dimensies zijn vier natuurkrachten werkzaam [1]De sterke, zwakke en electromagnetische wisselwerking én de zwaartekracht., die in óns heelal een bepaalde sterkte hebben. Er zijn volgens de snaartheoretici echter ook andere heelallen mogelijk met andere waarden voor de natuurkrachten en de massa’s van de deeltjes die te maken hebben met die natuurkrachten. Alles bij elkaar zijn er wel 10500 verschillende heelallen mogelijk [2]Je zou als nuchtere Hollander kunnen denken: ach, da’s allemaal theorie. Maar de laatste jaren denkt men écht dat dat multiversum werkelijkheid is.! 😯

De vraag is nu hoe de dames/heren theoretici enige ordening kunnen brengen in die gigantische hoeveelheid verschillende heelallen. Om daar antwoord op te geven willen natuurkundigen van het String Vacuum Project leentjebuur spelen bij de biologie. Sinds de Zweed Linnaeus in de 18e eeuw met z’n zogenaamde binomiale nomenclatuur alle levende wezens in groepen indeelde hebben ze in de biologie een goed werkende taxonomie. Taxonomie is in feite de wetenschap van het indelen. Precies iets waar ze in de natuurkunde naar snakken. Op een systematische manier wil men die 10500 heelallen gaan indelen, net zoals Linnaeus alles indeelde aan de hand van twee namen: de genusnaam (genus, mv. genera) of geslachtsnaam en soortaanduiding. Volgende maand komen de natuurkundigen bijeen op een congres in Tucson in de staat Arizona (VS) en daar hopen ze men een taxonomie van de verschillende heelallen te komen. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren! Bron: Nature.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 De sterke, zwakke en electromagnetische wisselwerking én de zwaartekracht.
2 Je zou als nuchtere Hollander kunnen denken: ach, da’s allemaal theorie. Maar de laatste jaren denkt men écht dat dat multiversum werkelijkheid is.
Share

Comments

  1. Het blijft voor mij een zeer onrealistische denkwijze, waarvan nog niemand mij heeft kunnen overtuigen………….wie durft?? 😉

  2. Misschien kan Kris Verburgh het wel, de 22-jarige Belgische blogger en schrijver van twee boeken over het heelal. Hij was afgelopen zaterdag te gast in ‘Dit was het nieuws’ en daarin vertelde hij hoe het multiversum in elkaar zit. Tsja, niet echt een onderwerp wat je in z’n programma verwacht, maar hij deed het toch maar eventjes. Je kan de uitzending zien op http://www.ditwashetnieuws.nl (en dan links bij uitzending gemist).

  3. Dank je, leuk!:-) Ik ga dat vandaag eens uitgebreid bekijken 🙂
    TnX voor de tip!

Speak Your Mind

*