11 december 2023

Straling ernstig probleem voor langdurig verblijf in de ruimte

Kan dit nog in de toekomst?

Credit: NASA

Afgelopen vrijdag liet Edwin Mathlener in z’n lezing bij Christiaan Huygens een filmpje zien van een gigantische zonnevlam ergens in de jaren ’40 gefilmd. Dergelijke zonnevlammen blijken uit onderzoek een serieus probleem te vormen voor de bemande ruimtevaart, met name de ruimtevaart waarbij een langdurig verblijf in de ruimte aan de orde is. Edwin vertelde al dat in het internationale ruimtestation ISS een speciale ruimte is waar astronauten soms naar toe ‘vluchten’ als een hoeveelheid geladen deeltjes onderweg is, uitgestoten in een zogenaamde Coronal Mass Ejection vanaf de Zon. Niet alleen de Zon is een bron van gevaarlijke deeltjes, maar ook de kosmische straling van andere bronnen, zoals supernovae. Op Aarde hebben we daar geen last van, beschermd door onze dampkring, maar in de ruimte zijn astronauten ondanks hun ruimtepak blootgesteld aan de stralingsgevaren. Sommige Apollo-astronauten hebben wit flitslicht ín hun helm gezien, veroorzaakt door het passeren van hoogenergetische kosmische stralen. Op Aarde ontvangen we, ondanks de filterende werking van de dampkring, zo’n 2.4 mSv [1]1 mSv = 10-3 Sievert. 1 Sv is gelijk aan 100 rem, de oude maat voor radioactiviteit. per persoon per jaar. Een onbeschermd iemand in de ruimte zou 400 tot 900 mSv ontvangen en Marsreizigers zouden gedurende de reis (12 maanden) en verblijf (18 maanden) maar liefst ~500 tot 1000 mSv oplopen. OK, in de praktijk zitten die astronauten in een ruimtestation of hebben ze bij een ruimtewandeling een pak, maar het blijft toch de vraag in hoeverre dat voldoende bescherming biedt. Sterker nog, een onderzoekscommissie aangesteld door de Amerikaanse National Research Council heeft twijfels of een Marsreis wel door kan gaan vanwege het stralingsgevaar! 😯 Ook een langdurig verblijf op de Maan zou door de straling onmogelijk kunnen worden. Inventief als ze zijn hebben technici uiteraard oplossingen bedacht om de astronauten te beschermen. Gedacht wordt daarbij aan ruimteschepen van plastic met een hoge dichtheid en het gebruik van gestolde lavastromen op de Maan als ‘beschermmantel’. Ook zou de Zon als voornaamste bron van kosmische straling beter in de gaten kunnen worden gehouden om de astronauten op tijd te waarschuwen. Dan krijg je dus net zoiets als de zonkracht-voorspelling van het KNMI. De NASA heeft een zogenaamd Space Radiation Shielding Program, bedoeld om onderzoek te doen naar de stralingsgevaren, maar de vraag is hoe lang de NASA dat wil financieren. Goh, verrassend. 😉 Bron: Space.com + Wikipedia.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 1 mSv = 10-3 Sievert. 1 Sv is gelijk aan 100 rem, de oude maat voor radioactiviteit.

Comments

 1. cern maakt met zijn lhc een soortgelijke straling die niet alleen op het het netvlies maar ook direct op de hersenen een signaal geeft van maximaal licht.de tijd zoals wij die kennen wordt mede mogelijk gemaakt door paralellen universums met wiskunde als basis de tijd is ook een soort straling die met een verkwentie een richting op staalt de toekomst,als de lhc in werking wordt gezet raakt de tijd onstabiel,hierdoor is het mogelijk dat een vriend van mij cimon schoen de haan het helium lek heeft voorspelt van de lhc.cern maakt iedereen blind het einde van de mensheid

 2. cern maakt met zijn lhc een soortgelijke straling die niet alleen op het het netvlies maar ook direct op de hersenen een signaal geeft van maximaal licht.de tijd zoals wij die kennen wordt mede mogelijk gemaakt door paralellen universums met wiskunde als basis de tijd is ook een soort straling die met een verkwentie een richting op staalt de toekomst,als de lhc in werking wordt gezet raakt de tijd onstabiel,hierdoor is het mogelijk dat een vriend van mij cimon schoen de haan het helium lek heeft voorspelt van de lhc.cern maakt iedereen blind het einde van de mensheid

 3. Dus Boris, die vriend van jou, ene Cimon Schoen de Haan als ik je goed begrijp, heeft het heliumlek voorspeld. Da’s knap. Maar is dat ook nog ergens aantoonbaar te lezen of het is ooit een keer diep in de nacht in een donkerbruin café door Cimon na vele pilsjes geroepen? ❓

 4. cimon schoen heeft dit denk ik zo’n twee maanden van te voren voorspelt,hij gebruikten dit als voorbeeld zodat ik en anderen hem zouden geloven en zij dat hij er zelf ook om moest lachen als iemand het aan hem zou vertellen.toen maakten wij hem uit voor gek.maar nu niet meer.ik ben bloed serieus.ik haat zelf van die doem denkers die overal maar heilig in geloven en er dan uiteindelijk niks gebeurt.cimon zij ook tegen mij dat als wij ook last zouden krijgen van tijds onstabielheid en dan bij hem verhaal zouden komen halen, dat hij het nooit verteldt heeft, en dat wij aan hem zijn eigen verhaal moesten vertellen en dat hij dan ons uit zal lachen om dat het belachelijk klinkt en dus niet zou weten waar wij het over zouden hebben.

  wat veel mensen niet weten is dat einstijn heeft bewezen met zijn atoombom dat de tijd en de snelheid van het licht met elkaar in verband staan.met twee atoom klokken is bewezen dat een opjecht dat sneller beweegt zijn tijd langerzamer gaat ten opzichten van iets dat stil staat. er is ook een astronaut die 1 seconden de toekost in is gegaan omdat hij om de aarden cirkelden met hoge snelheid.door de tijd reizen is dus mogelijk.dit moet je denk ik een uurtje op je in laten werken ik self snap dit nog steeds niet en kan niet helemaal beseffen dat ik sneller naar de toekomt zou kunnen reizen ten oppzichten van jou.

  met een oerknal kun je alles scheppen alles wat er bestaat tijd ruimten en materie enz.

  met een met onstabiele mini botsing oerknal zoals in de lhc 5 tev tot 9 tev gebeurt of in de nog grotere deeljes versneller in moskou die op deze wereld niet gebouwt is, kun je waarschijlijk een groot genoeg tijds verschil lijn maken om de aarde te verdelen in verschillende tijds snelheden en paralelen universums schuren.als we dit al wisten zoals ik het nu weet.
  dan het hoeften het experiment van 6 miljard dollar niet uit gevoert te wordten. het is mijn woord tegen 6 miljard dollar wie denk je dat ze geloven. ik kan het beter niet zeggen maar ik doe het toch en snap het zelf ook niet de toekomst bestaat al.

 5. waarom zou cimon op zijn werk in de pause een man van 40 en een zoon van 21 samen met de chef en direteur dit aan mij en alle werkgevers vertellen en dat het hem niet uit maakt of wij hem wel of niet geloven maar als het gebuert dat wij weten waarom het is en dat hij heel aardig is omdat iedereen hem nu voor gek verklaart op werk, alleen omdat hij denkt dat het minder pijn doet als wij weten waarom het is en hij zegt dat we er niks aan kunnen doen omdat de toekomst al bestaat dus hoeven wij geen paniek te saaien[zoals ik nu doe] en gewoon rustig door moeten werken.je kan het alleen vertellen aan mensen die het vragen en niet aan mensen die nog van niks weten.zoals wij toen.anders lachen ze je gewoon uit.

 6. selfs als als ik niet gelijk heb geef dan toe dat er een universum zo kunnen bastaan waar dit wel zo kunnen gebeuren. wat ik zelf niet geloof is dat god bestaat maar als god zou bestaan zou alles mogelijk zijn ,als god niet zou bestaan zou alles al helemaaal mogelijk zijn.
  niemand weet het, meschien leeft iedereeen wel in zijn iegen wereld, mischien ben jij wel de enigste die echt bestaat en ben ik iemand in juow hersenen die dit tegen jou zegt dus eigenlijk zeg jij dit tegen jou zelf.

 7. ik wil dat god bestaat en dat ik rustig mijn hele leven met mijn vriendin kan leven en af en toe amen zeg bij het eten en naar de hemel ga.maar ik ben bang dat dit niet waar is.ik weet het wel zeker

 8. ik geloof dit echt volgens mij ben ik helemaal gek geworden net als einnstijn sorry dat ik van het ruimten straling af wijk, maar er is een manier om van ruimten straling af te komen maar dat weet je toch al.door een machnetich veld te maken rond een ruimte schip om cosmichie straling af te weren ik hoop dat ik gek ben sorry maar ik denk het niet.maaar als ik me zelf hoor denk ik het wel cimon heeft een cat scan laten maken en heeft meerdere uren gepraat met doctors en is niet gek of pscihigoloches verward.sorrry ik denk ,meschien is het niet waar.toch wel waar.

 9. cimon schoen de haan heeft zelfs het extra hoge water in venetie voorspelt.volgens mij is dit bericht zelfs de aanlijding om het tegen mij in het verleden te vertellen.dus als ik nu iets anders schrijf. slaat er weer in het verleden een aftakking af van dit universum naar een parralel universum met zijn eigen nieuwe toekomst.

 10. Boris, volgens mij heb jij teveel gedronken van dat extra hoge water in Venetië. Kan je voortaan in een ander parallel universum reageren? 😉

 11. Tijdmachines zijn tot niet lang geleden fictionele apparaten 11/9/2008,de large hadron collider afkorting lhc staat op de grens van Frankrijk en Zwitserland het bedrijf cern heeft met een experiment gekeken naar de eerste bouwstenen van het universum en heeft daar ook toevallig een tijd machine ontdekt,die niet bestuurt kan worden door mensen omdat mensen niet van nature door de tijd kunnen reizen alleen constant naar de toekomst,behalve de nieuwetijdskinderen ook wel de indigo genoemd.dit is een nieuwe evolutie van de mens,het begint met het veelvoudig afgeven van bepaalde stoffen in de hersenen en sommige mensen speculeren zelfs dat zij later een derde DNA string zullen krijgen.voor mensen die niet in parallellen universum geloven is dit moeilijk te begrijpen.er is wel degelijk een paradox en ook niet,als ik morgen het verleden verander dan is het altijd al zo bestemd geweest je kan de toekomst niet veranderen [de toekomst die eigenlijk niet bestaat want alles kan door elkaar heen.]zal jij toch iets veranderen wat mij sterk lijkt zal de energie zich omzetten in licht warmte of materie, energie zoekt altijd de snelste weg om zich om te zetten,zelfs de tijd is energie Boris Hillegers uva Amsterdam.

 12. tot mijn spijt heb ik een stuk veranderd op Wikipedia tijdmachine, ik had dit met mijn stomme kop niet moeten doen,ik zelf gebruik voor iedere vraag die ik heb Wikipedia,en ben echt respectloos met jullie om gegaan.ik wist niet hoe ik een nieuw artikel moest beginnen heel dom en toen ik het deed wist ik niet dat het op een bepaalde richtlijn moest[en was bang dat het weg gegooid zou worden dus ik wou er niet teveel tijd aan besteden],mijn tekst had geen feiten en samenhang sorry.nu wil ik graag een artikel maken over tijds onstabielheid die op feiten van Einstein en ook andere artikelen die op Wikipedia staan gebaseerd zijn,zonder spel fouten en zonder mijn eigen theorieën,alleen als die eerst door een echt persoon bewezen is.
  daarom vraag ik bij deze of wikipedia mijn blokkering op gebuikersnaam borishillegers wil opheffen.100 maal dank.
  als het artikel waar ik waarschijnlijk twee dagen mee bezig ben of langer niet op feiten is gebaseerd en onzin bevat dan mogen jullie mijn ip voor altijd blokkeren.[ik probeer geen reclame te maken en zal mijn eigen naam niet in het artikel laten voorkomen] een ander artikel naam kan ook zoals parallelcomplexitijdsverkwentie tijdsverkwentie of simpel tijdenergie bij voorbaat dank graag een mailtje groetjes Boris sorry voor het ongemak.oja om het nog makkelijk en begrijpelijk te maken voor de mensen met een simpele geest bedoel ik met het woord tijd het draaien van delen in het atoom.

 13. een atoom bestaat uit licht dat rond draait, dus zijn tijd staat stil en is dus voor het oog een vasten materie in algemene tijd. dus het atoom is te zien en heeft massa ,maar hoe kan dat licht nou voor menselijke oogtijd in een menselijke tijd bewegen. alsof het door tijd de reist. dat kan omdat de ruimten geen tijd is dus geen vasten materie en staat dus niet stil in tijd dus kun je erdoor bewegen naar bijfvoorbeeld de toekomst.boris hillegers uva.

 14. ATOMEN BESTAAN UIT RUIMTESCHEPEN

  Atomen bestaan uit ruimteschepen waarin triljoenen super-intelligente microwezens wonen en in de verre toekomst gaan wij ook zelf het heelal volbouwen met ruimteschepen.

  ONEINDIGE REEKS VAN STEEDS HOGERE CULTUREN

  Atomen bestaan uit ruimteschepen, waarin microwezens wonen, die ook weer uit (hoger ontwikkelde) atomen bestaan, die uit (nog veel hoger ontwikkelde) ruimteschepen bestaan, enz enz enz … als een oneindige reeks van steeds hogere culturen.

  HEELAL UIT LEVENDE WEZENS.

  Het hele heelal is dus eigenlijk uit levende wezens opgebouwd.
  Het heelal is geen dood mechaniek wat de wetenschap ons wijs wil maken, maar het heelal is een levend heelal uit levende wezens opgebouwd.

  GOD

  Het heelal is eigenlijk GOD zelf als de eenheid van een oneindig aantal microwezens.
  Lees de nieuwe bijbel over gods eeuwig en oneindig rijk in de microkosmos.

  http://home.kpn.nl/wegge168/Frame-nederlands.html

  http://www.vrijeforums.com/

  hartelijke groeten van harriechristus

 15. shannon zegt

  hoi. wat erg ik ben een lerling van groep 6 ik doe het over de ruimte en ruimtevaart als je er iets van af weet mial me dan

 16. Hoi ik ben het weer ik moet het bijna presenteren maar ik heb nog niets plz wees snel !?!?

 17. Ok sorry las het net dankje! !!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d