26 oktober 2020

Zonnebevingen starten met zonnevlammen

Diagram van de vijfminuten-oscillaties en de zonnevlammenOnderzoek met de zonneverkenner SOHO [1] heeft laten zien dat krachtige zonnebevingen altijd voorafgaan door zonnevlammen. De buitenste laag van de zon is een enorme maalstroom van op- en neerbewegende gassen en de SOHO is al jaren bezig om daar inzicht in te krijgen. Daarbij ging het de laatste tijd met name om de zogenaamde vijfminuten-oscillaties, die een frequentie van 3 milliHertz hebben [2]. Deze akoestische golven, ook wel de P-modusgolven genoemd, bleken sterk gelinkt te zijn met de zonnevlammen,

  1. De SOlar and Heliospheric Observatory, een gezamelijke onderneming van ESA en NASA. []
  2. Vijf minuten per cyclus is 1/300 cycli per seconde = 3,33 mHz. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.