23 april 2024

Meer bekend over ballistische afdaling Soyuz

Zoals bekend landde afgelopen zaterdag de Soyuz TMA-11 in de steppe van Kazachstan na een nogal chaotisch verlopen afdaling door de dampkring. Niet alleen kwam de capsule 475 km náást de plek terecht waar ‘ie had moeten landen, maar ook was de toestand in de capsule, met aan boord de drie astro-/kosmonauten Peggy Whitson, Yuri Malenchenko en Yi So-yeon, tijdens de ‘ballistische’ afdaling geen pretje. Inmiddels is meer bekend geworden over de afdaling. De ballistische afdaling van de Soyuz betekende een steilere hoek waaronder de capsule door de dampkring gaat, in tegenstelling tot de normale gevolgde afdaling. Hierdoor kreeg het drietal met G-krachten tot maar liefst 9g te maken. Vreemd genoeg zouden de drie astronauten door een wijziging in het vluchtplan, zonder de vluchtautoriteiten te waarschuwen, zélf voor deze ongebruikelijke afdaling hebben gekozen. Niet bekend is waarom de drie besloten het vluchtplan te wijzigen. Tijdens een gisteren gegeven persconferentie in Star City zei Malenchenko dat de astronauten niets te verwijten valt. Andere bronnen wijten de ballistische afdaling, die in totaal 3½ uur duurde, aan een falende autopiloot. Dan de landing: er zou een parachute vlam hebben gevat tijdens de afdaling en toen de Soyuz op de grond landde ging ook een nabijstaande boom branden. De capsule hing op z’n kop en de drie astronauten konden de rook binnenin ruiken. Malenchenko wist als eerste uit de capsule te kruipen en met een satelliet-mobiel de autoriteiten te vertellen waar ze waren. Reddingshelicopters arriveerden een half uurtje later. In een interview verklaarde de Zuid-Koreaanse Yi :

During descent I saw some kind of fire outside as we were going through the atmosphere. At first I was really scared because it looked really, really hot and I thought we could burn.

Daarbij doelt zij natuurlijk op die parachute die vlam heeft gevat, maar je zou verwachten dat als zo’n parachute bóven de Soyuz hangt er in de capsule niets van te merken zou zijn. Toch? Afijn, veel giswerk omtrent de gebeurtenissen tijdens en oorzaken van de angstige afdaling van de Soyuz. Er zal vast en zeker een onderzoekscommissie worden ingesteld die na een jaartje of zo met een lijvig rapport zal komen. We wachten het rustig af. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*