15 juli 2024

Lezing: Waarnemingen van vorming van sterren en hun planetenstelsels

planetenstelsels

Credit: ESO

Op vrijdag 25 april zal Michiel Hogerheijde (als universitair docent werkzaam bij de Leidse Sterrewacht [1]Nee, ik ben niet die tussen-n vergeten. Het heet gewoon zo.) een lezing houden bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over de waarnemingen van vorming van sterren en hun planetenstelsels. Hogerheijde heeft al heel wat gepubliceerd over dit onderwerp en een overzicht daarvan is hier te vinden. Even een korte intro tot de lezing:

Hoe zijn de Zon en andere sterren ontstaan? Waar komen de planeten vandaan in ons eigen zonnestelsel en rond andere sterren? De afgelopen jaren hebben een schat aan informatie opgeleverd over de vorming van sterren en de planeten die zich rond veel sterren bevinden. Dit is voornamelijk te danken aan de krachtige telescopen die aan sterrenkundigen ter beschikking staan, zowel in de ruimte als op aarde. Deze telescopen werken in het zichtbaar licht, maar zijn ook gevoelig voor infrarode (warmte) straling en microgolf straling; essentieel om diep door te dringen in de wolken van gas en stof waarbinnen stervorming zich afspeelt. In deze lezing wordt een rondleiding gegeven langs de verschillende opnames van sterren in vorming, en geschetst wat sterrenkundigen geleerd hebben over dit proces. Tenslotte wordt ook een blik vooruitgeworpen naar een nieuwe generatie van nog krachtiger telescopen die in de komende jaren het licht zullen zien, en nieuwe vragen zullen gaan beantwoorden.

Kortom, vrijdag 25 april om 20.30 uur bij Christiaan Huygens.

Voetnoten

Voetnoten
1 Nee, ik ben niet die tussen-n vergeten. Het heet gewoon zo.
Share

Speak Your Mind

*