24 september 2023

Hier gaat Phoenix 26 mei landen!

De landingsplek van de Phoenix

Credit: NASA

Ergens binnen deze ovaal op Mars (zie hiernaast) zal de Marsverkenner Phoenix over een maand, dus op 26 mei a.s. [1]eh.. de geplande landingstijd is op 25 mei om 23:38:32 UTC, da’s dus bij ons 01:38:32 de 26e mei., landen. De ovaal is 100 x 19 km en de kans dat de Phoenix daarin landt is 99,9%. De Phoenix, gebouwd door de NASA, werd op 4 augustus 2007 gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Hij zal onderzoek gaan doen aan één van de poolkappen van de planeet in Vastitas Borealis waar de Mars Odyssey water vond. Zo zal onder meer gekeken worden of zich onder het ijs leven bevindt of heeft bevonden. De landingsplek bevindt zich op 68º noorderbreedte en 233º oosterlengte op de Marskaart. Wie het aftellen tot de landing in de gaten wil houden kan hier terecht, waar je werkelijk alles van de exacte lokatie van de Phoenix kan vinden. Onder andere de huidige snelheid van de Phoenix t.o.v. de zon: 79.201 km per uur, dus 22 km per seconde. Nog 56 miljoen km te gaan en dan gaat ‘ie landen. 😀 Bron: Planetary.org/blog.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 eh.. de geplande landingstijd is op 25 mei om 23:38:32 UTC, da’s dus bij ons 01:38:32 de 26e mei.

Comments

  1. Christophe zegt

    Ik blijf rovers toch leuker vinden qua concept, na een tijdje heb je bij Phoenix alles gezien terwijl de rovers lekker kunnen rondrijden :-). Niks lijkt me frustrerend dan op 10 meter van een geologische schatkist te landen en er niet bij te kunnen…
    Maar het zal ongetwijfeld ook zo z’n voordelen hebben zo’n lander.

  2. Phoenix wordt naar een plaats gestuurd waarvan ze zeker weten dat zich daar water bevindt. Vandaar dat ze het rover-principe niet hebben toegepast. Als de Phoenix kon bewegen zou dat vast en zeker weer concessies hebben gekost van andere wetenschappelijke apparatuur. Het is simpel kiezen of delen. Maar het wordt een probleem als dat ondergrondse water inderdaad nèt buiten het bereik van de Phoenix valt. Wat dan?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: