11 december 2023

Ik ben d’r weer + NGC 4631

NGC 4631 door jan BrandtIk ben weer terug uit Griekenland hoor! Voor het bruinbakken had ik niet naar dat eilandje Thassos hoeven gaan, want hier in Holland was het warmer dan daar. Maar ach, de mousaka’s, ouzo’s, gyro’s en andere aaaa’s en oooo’s maakten er een geslaagde vakantie van. Hier in het koude zonovergoten kikkerlandje hebben de mensen trouwens ook niet stilgezeten, want per mail kreeg ik een berichtje van Jan Brandt. Een hartelijke welkomstgroet (ahum) plus een door hem gemaakte foto van NGC 4631. Even Jan z’n begeleidende tekst erbij:

Het bijgeplaktje plaatje, waar ik echt wel trots op ben, betreft een 20 minuten belichte opname van het Melkwegstelsel NGC 4631 (die grote) en NGC 4627 (die kleine) in het sterrenbeeld de Jachthonden. NGC 4631 is ook bekend onder de namen Arp 281 en “the whale galaxy”………dit laatste ondat hij/zij valt onder de cattegorie “peculiar galaxies”……. In principe is NGC 4631 geclassificeerd als waarschijnlijk een Sc melkwegstelsel maar omdat het stelsel duidelijk zichtbare vervorming vertoont door interactie met o.a. het dichtbij staande dwergstelsel (zie foto) NGC 4627, valt zij ook onder de “interactieve”stelsels……. Ofwel wellicht het toekomstbeeld van wat “ons” nog te wachten staat als de Amdromeda-nevel bij ons op de thee komt… NGC 4631 is er weer zo eentje waarvan je bij eerste kennismaking meteen gaat afvragen waarom deze over het hoofd is gezien door ene meneer Messier want ook voor deze “Edge-on beauty” geldt dat onbekend (lees het hebben van een NGC nummer inplaats van een M-nummer!!) zeer onterecht onbemind maakt……want….dit stelsel kan zich zowel visueel als fotografisch prima meten met zijn/haar andere veel beroemdere “edge-on starburst” broeder, M82, in de grote beer.

Mooie foto hoor Jan. Binnenkort heeft ‘ie ook nog de Virgocluster in de aanbieding, onder andere met M84 en M86. Ik ben benieuwd. Als ik vanavond alles uitgepakt heb wellicht weer een eigen blogje.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d