14 april 2024

De Virgocluster in beeld

De Virgocluster met o.a. M84 en M86Jan Brandt heeft de bekende cluster van sterrenstelsels in Maagd, de Virgocluster, in beeld gebracht. We zien onder andere M84 (rechtsonder), M86 (linksonder) en NGC 4388 (boven), die tesamen een driehoek vormen. Er zijn nog talloze andere sterrenstelsels op de foto te zien (zes volgens Jan), maar die mogen jullie lekker zelf ontdekken. Zoekplaatje! 😉 Jan heeft overigens voor de foto een HEMA-rolletje gebruikt en ook bij dezelfde firma af laten drukken. Hij zweert erbij.  Zaterdag had ik een andere foto van Jan getoond, van NGC 4631. Hij heeft afgelopen week de foto met een onscherp masker in Photoshop onder handen genomen en dat heeft dit als resultaat opgeleverd. Mooi hoor.

Share

Comments

  1. Jan, mooi resultaat voor ons lichtvervuilde landje.

    PS
    Ik tel 9 sterrenstelsels op de foto. Toevallig heb ik in Zuid-Frankrijk tijdens de RAP hetzelfde gebiedje visueel bestudeerd met mijn 14″ truss Dobson. Ik telde 8 sterrenstelsels in het beeldveld van mijn 30mm oculair, Henk Prein heeft er 7 van bevestigd.

  2. Jan, mooi resultaat voor ons lichtvervuilde landje.

    PS
    Ik tel 9 sterrenstelsels op de foto. Toevallig heb ik in Zuid-Frankrijk tijdens de RAP hetzelfde gebiedje visueel bestudeerd met mijn 14" truss Dobson. Ik telde 8 sterrenstelsels in het beeldveld van mijn 30mm oculair, Henk Prein heeft er 7 van bevestigd.

Speak Your Mind

*