16 juli 2024

Lezing: Ruimtevluchten naar kometen

de ruimtesonde Deep Impact nabij komeet Tempel 1 in juli 2005

Credit: NASA/Pat Rawlings

Morgenavond houdt Alex Scholten (waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging) een lezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Een korte vooruitblik op de lezing: Kometen zijn al eeuwenlang mysterieuze objecten. Dankzij de ruimtevaart is het nu mogelijk om de echte kern van kometen te bestuderen. In maart 1986 passeerde de Europese ruimtesonde Giotto de kern van komeet Halley. Sindsdien is het beeld dat men van komeetkernen had drastisch bijgesteld. In de afgelopen jaren zijn meer komeetkernen met succes van nabij bestudeerd. Zeer spectaculair was de succesvolle inslag van de ruimmtesonde Deep Impact in komeet Tempel 1 in juli 2005. Ook voor de komende jaren staan diverse spectaculaire vluchten op het programma waarbij men zelfs een landing op een komeetkern wil uitvoeren. In deze voordracht toont Alex Scholten de talrijke resultaten en toekomstplannen van de ruimtevluchten naar kometen en vertelt hij meer over de actuele kennis van deze mysterieuze objecten. Zaterdag a.s. vast een verslag van de lezing. Meer info: Christiaan Huygens.

Share

Speak Your Mind

*