28 mei 2023

Zie de ISS overvliegen

De ISS is komende dagen goed zichtbaar in Nederland

Credit: NASA

Dat internationale ruimtestation ISS groeit maar en groeit maar. De komende vlucht van space shuttle Discovery, gepland voor 31 mei a.s., gaat er weer zo’n enorm onderdeel van de Kibomodule die kant uit. Meer onderdelen betekent meer reflecterende delen en dat vergroot de zichtbaarheid ervan als ‘ie op een hoogte van zo’n 340 km overvliegt. Ik heb voor de komende dagen via Heavens Above even opgezocht wanneer de ISS in Nederland te zien is (even gezien vanuit Dordrecht). Ik had de gegevens in een tabel kunnen gieten, maar dan was ik daar een uur mee bezig geweest. Een schermafdruk (zie hieronder) met de gegevens is twee minuten werk. Even op dubbelklikken en je hebt ‘m goed leesbaar. Bekijk met name de data/tijden dat de ISS hoog overvliegt, te zien aan de middelste kolom [1]Max. Alt.; 90º is het hoogte punt recht boven je hoofd, het zenit.. Als de ISS hoog overkomt kan ‘ie wel van magnitude -2,6 zijn. Da’s erg helder hoor, die kan je niet missen. De komende dagen ziet het weer er geloof ik goed uit, dus ga de ISS bekijken! 🙂 Bron: Heavens Above.

De tijden van zichtbaarheid van de ISS in Nederland

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Max. Alt.; 90º is het hoogte punt recht boven je hoofd, het zenit.

Comments

  1. Toevallig tegen dit staatje gelopen (22 mei 23.00 uur), gelijk even naar buiten gelopen en daar zag ik hem. Dit kun je inderdaad niet missen, veel helderder dan de sterren. Met mijn 10×50 verrekijker kon ik wel zien dat er vorm in zat, maar het licht was zo fel dat er geen details te zien waren.

  2. Ja, je kan de vormen van de ISS zien. Ze hebben ‘m bijvoorbeeld ooit prachtig gefotografeerd toen ‘ie een overgang langs de zonneschijf maakte.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: