15 oktober 2018

Supernova-temperatuur in laboratorium bereikt

Spiegel die gebruikt wordt in de Vulcan laserIn het Rutherford Appleton Laboratory in Oxfordshire (Engeland) zijn natuurkundigen er in geslaagd om temperaturen te bereiken van 10 miljoen Kelvin, vergelijkbaar met de temperatuur die voorkomt in supernovae, exploderende sterren. Om de gigantisch hoge temperatuur te bereiken, die vele malen hoger is dan de temperatuur aan het oppervlakte van de Zon, gebruikte men een zeer krachtige Petawatt-laser, genaamd Vulcan. Daarmee was men in staat om

Reacties

  1. peta is niet 10^13 maar 10^15, typefoutje blijkbaar

  2. Ja, je hebt gelijk. Het duizelt mij kennelijk door al die nullen. 🙂 Bedankt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.