1 december 2023

Sterrenkunde in Second Life

Kijk, da's pas een telescoop in second life!

Credit: Second Life

Zojuist had ik een erg amusante chat-sessie tijdens een video-uitzending via US-stream, die werd uitgezonden vanaf de International Year of Astronomy 2009 (IYA 2009) workshop in St. Louis (VS). Online waren astrobloggers zoals Pamela Gay, Emily Lakdawalla en Phil Plait. De workshop ging over de vraag hoe docenten anno nu gebruik kunnen maken van de online-mogelijkheden die via internet geboden worden. En dat levert toch heel wat nieuwe media op, waar ik eerlijk gezegd soms van op kijk. Zaken zoals Seti@Home, Stardust@Home, Google Sky, Galaxy Zoo, zijn bekend en hier al regelmatig aan de orde gekomen. Maar wat dacht je van sterrenkunde via Second Life of via sociale netwerken zoals Facebook? Niet dat er in dat soort internet-gemeenschappen werkelijke ontdekkingen worden gedaan op het gebied van sterrenkunde. Waar het meer om gaat is dat ze de mogelijkheid bieden om sterrenkunde te populariseren, om het te ontdoen van z’n wetenschappelijke aureool en om Jan en alleman in de gelegenheid te brengen in een raket te stappen en een reis door de ruimte te maken. En dan zijn we direct bij één van de belangrijkste doelstellingen van IYA2009: het dichterbij brengen van de sterrenkunde bij de mensen. Mooi toch? Misschien ga ik ook maar es een second life beginnen. Bestaat de Adrianus V-avatar al? 😉

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: