28 maart 2024

Lichtste exoplaneet tot nu toe gevonden

MOA-2007-BLG-192Lb en op de achtergrond de paarse, eh

Credit: NASA/PD

Sterrenkundigen hebben de tot nu toe lichtste exoplaneet gevonden: MOA-2007-BLG-192Lb, onthou die naam, die slechts 3,3 aardmassa’s zwaar is [1]Met één kanttekening: de onzekerheid in de waarnemingen is +4,9/-1,6 aardmassa. Best wel veel, dus het hóeft niet de lichtste exoplaneet tot nu toe te zijn.. En het bijzondere is dat hij rond een ster draait die zelf ook erg licht is: een bruine dwerg die slechts 6% van de zonmassa heeft [2]Ook daar zit een marge in de waarnemingen: het zou ook 9% van de zonmassa kunnen zijn. In dat geval is het een rode dwergen geen bruin/paarse.. Je zou het afgaande op de afbeelding hiernaast meer een paarse dwerg kunnen noemen, want door de absorptie van elementen zoals sodium en potassium in haar atmosfeer oogt de mini-ster paars. Sterren met minder massa dan 8% van de zonmassa mag je eigenlijk geen sterren meer noemen, want onder die limiet is waterstofverbranding in de kern niet mogelijk. MOA-2007-BLG-192Lb draait dus niet rondom een normale ster. Men vermoedt dat de exoplaneet voornamelijk uit rotsen en ijs zal bestaan. Hij staat zo’n 3.000 lichtjaar hiervandaan. De lichtgewicht werd ontdekt door de gravitationele lensmethode, zoals toegepast door de projecten van MOA en OGLE. Daarbij wordt het licht van een achter beide objecten liggende ster door de zwaartekrachtsinvloed een tikkeltje afgebogen en dat wordt weer op Aarde gemeten. Het wetenschappelijke artikel van mijnheer Bennet en 46 collega’s van hem staat binnenkort in vakblad The Astrophysical Journal. Voor de liefhebbers is ‘ie hier te lezen. Een presentatie van de ontdekking werd vandaag gedaan op de bijeenkomst van de American Astronomical Society in St. Louis, waarmee ik gisteravond nog een chatsessie had. Vanavond was er weer zo eentje, maar die heb ik gemist omdat ik bij een vriendin ging klussen. Ja, dat soort dingen komen er ook bij kijken. Bron: Universiteit van Notre Dame.

Voetnoten

Voetnoten
1 Met één kanttekening: de onzekerheid in de waarnemingen is +4,9/-1,6 aardmassa. Best wel veel, dus het hóeft niet de lichtste exoplaneet tot nu toe te zijn.
2 Ook daar zit een marge in de waarnemingen: het zou ook 9% van de zonmassa kunnen zijn. In dat geval is het een rode dwergen geen bruin/paarse.
Share

Speak Your Mind

*