21 juni 2024

Stephen Hawking in verweer tegen Britse regering

De welbekende Britse sterren- en natuurkundige Stephen Hawking is in opstand gekomen tegen de bezuinigingen waarmee de laatste maanden diverse wetenschappelijke instellingen zijn geconfronteerd. De regering van premier Brown zit met een gat van 80 miljoen pond (˜ 101 miljoen euro) dat met de kaasschaaf-methode over diverse gesubsidieerde instellingen wordt verdeeld. Daar is onder andere de radiotelescoop van Jodrell Bank de dupe van. In totaal lopen 600 wetenschappers door de bezuinigingen gevaar hun baan te verliezen. Hawking waarschuwt de regering dat door boekhoudkundig geknoei de wetenschap in Groot-Brittannië in gevaar komt. De aan de invalidenstoel gekluisterde wetenschapper zelf heeft laten weten niet in aanmerking te willen komen voor de ridderorde. Hij is al diverse malen gevraagd, maar heeft telkens geweigerd. Niet alleen als protest tegen de bezuinigingen, maar óók omdat hij zegt zo’n titel niet te begrijpen. Het hele concept van ridderorde en zo vindt hij maar onzin. De Britse minister van wetenschappen Pearson heeft overigens ook al gereageerd op de kritiek van Hawking. Deze week komt hij met een rapport over de crisis in de Britse wetenschappelijke instellingen. Vooruitlopend daarop zei hij op TimesOnline: “There was no deficit at the time of the merger [1]Hij doelt daarbij op de vorming van de Science and Technology Facilities Council (STFC). Daar schijnt de ellende mee te zijn begonnen. nor were there arithmetical errors. I can quite understand how those whose work is not funded may well question those who gave it a lower priority.” Nietszeggend antwoord volgens mij, maar daar is het ook een politicus voor. 😉 Bron: TimesOnline.

Voetnoten

Voetnoten
1 Hij doelt daarbij op de vorming van de Science and Technology Facilities Council (STFC). Daar schijnt de ellende mee te zijn begonnen.
Share

Comments

  1. Hannes zegt

    Hij is zo eerlijk als goud.
    Een voorbeeld voor anderen, het gaat hem alleen om de wetenschappelijke vooruitgang. Hij is zonder twijfel een van de meest aansprekende geleerden van deze tijd.
    Ik hoop trouwens dat het goed met hem gaat, ALS is een verschrikkelijke ziekte.
    Jodrell Bank moet het afleggen tegen Europese projecten op grote schaal, die meer beloven en hopelijk ook waarmaken.

  2. Helemaal met je eens. Maar ja, de Engelse belastingbetaler moet het uiteindelijk ook goed vinden dat die bezuinigingen worden geschrapt. Want ergens zal de Britse regering die middelen (101 miljoen euro) vandaan moeten halen.

Speak Your Mind

*