14 april 2024

1e Chinese ruimtewandeling in aantocht

China binnenkort de derde natie die ruimtewandelingen maakt

credit: China National Space Administration.

Volgens berichten is China van plan om in oktober dit jaar drie taikonauten, já já zo heten in de communistische volksrepubliek de astronauten, de ruimte in te sturen en één van die drie is de gelukkige om als eerste Chinees een ruimtewandeling te gaan maken. Hiermee laat China zien dat het zich ook in de ruimte kan meten met de andere ruimtevaart-grootmachten, de Verenigde Staten en Rusland. Die twee zijn tot nu toe de enigen die ruimtewandelingen hebben gemaakt. In 2003 werd de eerste taikonaut [1]Dat was Yang Liwei, weten jullie nog? de ruimte in gestuurd aan boord van de Shenzhou 5, in 2005 volgde de Shenzhou 6 met twee taikonauten aan boord. En nu dus binnenkort drie taikonauten, die middels de Shenzhou 7 het ruimtesop zullen kiezen. Ter voorbereiding voor de extravehicular activity of EVA, zoals een ruimtewandeling officiëel wordt genoemd, is in de Shenzhou 7 een luchtsluis gebouwd. Ook is een ruimtepak gemaakt. Wanneer de Shenzhou 7 precies opstijgt vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center is nog niet bekend. Chinawatchers zullen dat vast wel binnenkort kunnen melden. Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Dat was Yang Liwei, weten jullie nog?
Share

Speak Your Mind

*