28 maart 2024

Heeft het heelal een fractaal patroon?

Volgt de massaverdeling van het heelal een fractaal patroon?

Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/G. L. Bryan/M. L. Norman

Uit een onderzoek naar bijna een miljoen sterrenstelsels is naar voren gekomen dat er in het heelal wellicht een soort van fractaal patroon zit! De huidige massaverdeling in het heelal is de uitkomst van een bijna 14 miljard jaar durende strijd tussen zwaartekracht en expansie van het heelal. In feite zijn er wat die massaverdeling betreft twee kampen bij de sterrenkundigen: degenen die zeggen dat de verdeling gelijkmatig en homogeen is en de andere club die zegt dat het hiërarchisch gestructureerd is, net als fractals. Fractals zijn die bekende meetkundige figuren die ooit (1975 alweer) door Mandelbroit zijn bedacht en die je overal in de natuur, zoals in zonnebloemen en bomen tegenkomt. Wat die massaverdeling betreft zijn de meeste sterrenkundigen het er wel over eens dat op kleine schaal de verdeling hiërarchisch gestructureerd is en dat er ‘klompen materie’ en lege gebieden zijn. Maar ga je een stap hoger in de schaal dan zou het heelal toch weer gelijkmatig en homogeen zijn. Maar dat laatste wordt nu tegengesproken door een Italiaanse-Russische onderzoeksgroep waaronder de heren Francesco Sylos Labini en Luciano Pietronero (Universiteit van Rome). De groep nam de gegevens uit de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) ter hand, dezelfde catalogus die ook gebruikt wordt in de Galaxy Zoo van Hanny van Arkel (maar dit terzijde), en gebruikte daarbij de zesde gegevensronde. Die SDSS wordt iedere keer geupdate en verfijnd en met die zesde ronde konden de Italianen en Russen gebruik maken van de gegevens van 800.000 sterrenstelsels én 100.000 quasars. En nu blijkt dat tot een schaal van maar liefst 100 miljoen lichtjaar de massaverdeling een fractaal patroon heeft. 😯 Indien het heelal tóch homogeen is zal dat volgens de onderzoeksgroep pas boven een schaal van 300 miljoen lichtjaar het geval zijn. Afijn, ik kan er nog veel meer over zeggen, maar ik volsta met het feit dat het héél toevallig zo mag zijn dat komende vrijdag R. de Jong een lezing houdt voor sterrenvereniging Christiaan Huygens over… fractale kosmologie! 😀 Yep, je zou bijna denken dat hier opzet in het spel is. Bron: Space.NewScientist.

Share

Comments

  1. De Winden die verspr zegt

    7. Bij de hemelen vol van paden,

    8. Waarlijk gij hebt uiteenlopende meningen,

    9. Daarvan wordt afgewend wie zich (van het ware geloof) afwendt.

    10. Vervloekt zijn zij die vermoedens uiten.

    11. Die onachtzaam zijn in onwetendheid.

  2. Beste

    In de discussieclub scientias.nl is er ophef over mijn “geleuter” omtrent fractals als uiting van fenomenen in het heelal en het heelal zelf als fractal.
    https://www.scientias.nl/is-de-kosmos-nu-perfect-op-ons-afgestemd-of-lijkt-dat-maar-zo/#comment-3841774602
    Ik heb de opinie geuit voorstander te zijn van een recyclageheelal met uitzicht als het yin yang teken en twee slangen die in elkaars staart bijten. Door de zwaartekracht wordt de materie in de staart onderworpen aan een toenemende versnelling wat aanleiding geeft tot de verkeerde idee van een uitdeinend heelal.
    Door de fractals die een vriend op mijn aanwijzen 35 jaar geleden ontwikkelde kwamen we tot de vaststelling dat niet alleen de natuurverschijnselen en planten maar ook ons universum als een fractal kan omschreven worden.
    Ik had dat gedemonstreerd met een eenmalig artikel, indertijd geschreven voor mijn bonsaivereniging maar ik wil wel meer onderbouwde standpunten inbrengen. Alternatieve standpunten botsen steeds op dezelfde behoudende muur.
    Ik wil niet bij voorbaat de hele discussie uiteenzetten maar ben doodgelukkig dat ik iemand met degelijke kennis en open oog kan raadplegen via zijn blogs.

    Graag las ik uw blog

    Heeft het heelal een fractaal patroon?
    25 juni 2008 door Arie Nouwen

    Jammer genoeg kan ik slechts een paar zinnen ervan lezen.

    ik heb geen schrik om mijn eigen (waan)ideeën af te zweren maar ik wil toch gelijklopende theses vergelijken.

    Kan u me aub de volledige blog opsturen? De archieven gaan slechts terug tot 2009.

    Dank bij voorbaat.

  3. Eric, de blog uit 2008 over het fractaal patroon is weer hersteld. Het klopt dat een deel van de tekst was weggevallen. https://www.astroblogs.nl/2008/06/25/heeft-het-heelal-een-fractaal-patroon/

Speak Your Mind

*