1 december 2023

100 jaar Toengoeska-explosie

Foto van ontwortelde bomen gemaakt tijdens de 1928 expeditie

Credit: Leonid Kulik expedition, public domain.


Komende maandag, 30 juni dus, is het precies honderd jaar geleden dat in Siberië de grote Toengoeska-explosie plaatsvond. Bij deze explosie bij de rivier de Stenige Toengoeska [1]Nu Evenkië, sinds 2007 bestuurlijk onderdeel van de Kraj Krasnojarsk. Voor degenen met een TomTom die met de auto naar Siberië willen: de exacte plek des onheils lag op 60° 55′ N, 101° … Lees verder, werden vele bomen ontworteld in een omtrek van 30 tot 40 kilometer. Over de oorzaak van de explosie wordt nog veel gespeculeerd, mede doordat deze in een zeer afgelegen gebied plaatsvond; de meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een grote meteoriet of komeet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak. De schaarse ooggetuigen in het zeer dunbevolkte gebied zagen een vuurbal uit de hemel neerdalen en in de lucht exploderen. Dit ging gepaard met een zeer harde knal. Door de kracht van de explosie werden bomen in de omgeving ontworteld en mensen en dieren weggeblazen. De explosie was op meer dan 200 km van het ‘hypocentrum’ te voelen. Een geluk bij een ongeluk was dat de inslag plaatsvond in een nagenoeg onbewoond gebied. Was dat niet zo geweest, dan had het aantal slachtoffers in de duizenden, zo niet honderdduizenden gelopen. Nu is er niets bekend over menselijke slachtoffers, afgezien van een oude rendierherder op ca. 30 km van de inslagplaats. Hij werd door de kracht van de ontploffing 12 meter hoog in een boom geslingerd en overleed later aan zijn verwondingen. Het gebied van de inslag was zelfs zo afgelegen, dat het tot 1928 zou duren, voordat een eerste wetenschappelijke expeditie het hypocentrum bereikte. Men was toen verbaasd geen grote inslagkrater te vinden, maar alleen een ruim 2.000 km² groot gebied waar de meeste bomen tegen de grond waren geslingerd.

Dáár vond 'ie dus plaats

Credit: public domain

Dat er geen inslagkrater werd gevonden, kan verklaard worden door de omstandigheid dat de meteoriet al op een hoogte van enkele kilometers uiteen gespat was. Men schat dat de zo hevige ontploffing veroorzaakt werd door een stenen meteoriet met een doorsnede van enkele tientallen meters. Interessant is nog te melden dat die meteoriet een Tauride geweest kan zijn, d.w.z. dat een nog niet geheel tot stof vergaan brokstuk van de moederkomeet [2]Dat is de komeet van Encke. die de meteorenzwerm Tauriden heeft veroorzaakt de Aarde heeft getroffen. Oh ja, voor de duidelijkheid: maandag a.s. zijn er weer Tauriden te zien. Neem je veiligheidshelm mee! 😀 Bron: Wikipedia.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Nu Evenkië, sinds 2007 bestuurlijk onderdeel van de Kraj Krasnojarsk. Voor degenen met een TomTom die met de auto naar Siberië willen: de exacte plek des onheils lag op 60° 55′ N, 101° 57′ O.
2 Dat is de komeet van Encke.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: