7 juni 2023

Smelt dit jaar al het Noordpoolijs?

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Dat wil zeggen geen aaneengesloten ijs meer, wel losse ijsschotsen voor de duidelijkheid) dit jaar meer dan 50% is. Eén van die deskundigen is Mark Serreze (US National Snow and Ice Data Centre in Colorado, VS). Hij zegt dat het pakijs van de Noordpool, ieder jaar aangevuld met vers ijs, normaal …”

Credit: NASA

Alarmfase 1 is aangebroken voor het Noordpoolijs. Tenminste, als ik het verhaal in de Independent mag geloven. Daarin staat dat de opwarming zó snel gaat dat het in de lijn der verwachting ligt dat rond september 2008, dá¬t jaar dus, het is ijs van de Noordpool gesmolten is. Je kan dan dus zo in je zeilbootje stappen en over de Noordelijke IJszee naar de Noordpool op 90° noorderbreedte varen. Ik zou wel wat dekens meenemen. 🙂 Wetenschappers denken dat de kans op een ijsvrije Noordpool ((Dat wil zeggen geen aaneengesloten ijs meer, wel losse ijsschotsen voor de duidelijkheid) dit jaar meer dan 50% is. Eén van die deskundigen is Mark Serreze (US National Snow and Ice Data Centre in Colorado, VS). Hij zegt dat het pakijs van de Noordpool, ieder jaar aangevuld met vers ijs, normaal dik genoeg is om de ‘zomer’ te doorstaan. Maar het ijs is afgelopen tijd zo geslonken, dat er nu nog slechts éénjarig ijs ligt, ijs dat afgelopen herfst en winter is gevormd. En dat is zo dun dat de kans bestaat dat het komende herfst verdwijnt. Dat zou natuurlijk dieptriest zijn. 🙁 Bedenk daarbij dat ik december 2006 een astroblog schreef over hetzelfde Noordpoolijs met de mededeling dat wetenschappers vreesden dat de Noordpool in 2040 wel eens helemaal gesmolten zou kunnen zijn! En nu, twee jaar later, zou die nachtmerrie wellicht al werkelijkheid worden. Bron: Independent.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: