24 mei 2024

Een ontmoeting met Sir Patrick Moore

 

In de regel spelen de meeste interresante sterrenkundige “bezienswaardigheden” zich af aan de nachthemel danwel aan de daghemel. Een enkele keer zijn het de meer “aardsere zaken” die het hart van den (amateur-) astronoom harder doen laten kloppen. Deze z.g. “aardsere zaken” betreffen dan meestal bijvoorbeeld een bezoek aan een een of ander beroemd observatorium o.i.d. De kans echter om “zomaar” een grootheid in de “astro-bizz”…”life and face to face” te mogen aanschouwen is iets wat waarschijnlijk nog veel zeldzamer is. Afgelopen week heb ik het ongelofelijke grote genoegen mogen beleven om “gezellig een vorkje te mogen meeprikken” in het gezelschap van niemand minder dan de beroemde Britse sterrenkunde-polularisator en tevens alweer meer dan 50 (!!) jaren lang het gezicht van het bekendste sterrenkundige BBC TV-programma op de planeet, The Sky at Night, Sir Patrick Moore… OH YES!!!!! Een hele goede vriend van mij, an awfully English englishman by the name of Jonathan Hall (op de foto hieronder), welke ik alweer zo’n dikke 30 jaar geleden ben tegengekomen tijdens “mijn trektocht door de wereld der sterrenkunde”, had alreeds als kleine jongen de wens om ooit eens bij Patrick Moore op bezoek te willen gaan… Het op bezoek gaan bij dit Icoon in de wereld der sterrenkunde moet je een beetje zien als een soort “astronomische bedevaart”… Je leven is, bij wijze van spreken dan, zeg maar niet compleet als je “de man” niet een keer in je leven hebt ontmoet….althans dat was dan zijn persoonlijke mening…. enne… dat “vreemde gevoel” kan den schrijver dezes ook van harte onderschrijven!! Om allerlei redenen is deze wens helaas nimmer in vervulling gegaan tot echter vorige week toen mijn vriend Jonathan “den stouten schoenen durfde aan te trekken” en hem middels een brief te vragen “if he could spare a minute to meet him and a mad Dutchman (eh…uw scribent dus)”. Tot zijn (en mijn!!) grote verbazing, verrukking en zeker niet minder tot een… eh… lichte paniek stond “the great man” een dag of wat later zomaar op zijn antwoordapparaat met de medeling of wij zin hadden om “gezellig samen met hem de lunch te willen gebruiken”… Eh, yes please!!! En aldus geschiedde… ! Het zeer memorabele 3 uur durende bezoekje had naast een persoonlijk ook nog een zakelijk tintje. Mijn vriend Jonathan is namelijks in het dagelijks leven werkzaam bij het “William Herschel-museum” (een aanrader!!!) in Bath… William Herschel is, zoals bekend moge worden verondersteld, de ontdekker van de planeet Uranus en in de geschiedenis van de sterrenkunde bijkans net zo’n grootheid als een figuur als Newton. Nu is het mij effe ontschoten wat het precies ook al weer was maar ergens eind van het jaar schijnt er iets te vieren te zijn aangaande meneer William Herschel… of… Sir Patrick wellicht zin had om tijdens “zijn Sky at night” daar wat aandacht te besteden… en tevens ook nog even het desbetreffende museum in Bath (voormalig woonhuis van WH en tevens ook de plek waar hij zijn vele beroemde telescopen heeft gebouwd) te promoten??… But of course, with the utmost pleasure! Aan zin “in leuke dingen doen” ontbreekt het Patrick Moore absoluut nog niet ondanks zijn alweer respectabele leeftijd van 85 jaar… en zolang zijn (best wel fragiele) gezondheid het hem toelaat zal hij proberen tot zijn laatste ademtocht de sterrenkunde te promoten in de breedste zin des woords en tevens ZIJN “sky at night” te presenteren op die zalig typisch engels excentrieke manier. Ik merk, nu ik weer thuis ben, dat ik dieper onder de indruk ben van dit bezoekje dan ik dacht dat ik zou wezen… Het onwezenlijke gevoel welke mij beving toen ik dat ozo typische en overbekende stemgeluid hoorde (en nu eens NIET vanachter de TV!!) toe ik die beroemde werkkamer in zijn huis in Selsey, west sussex, (waar de laatste jaren de Sky at night wordt opgenomen) van hem binnen liep, dat zal mij de rest van mijn leven bijblijven. Deze man heeft zo gigantisch veel betekent voor de sterrenkunde in Engeland en de rest van de wereld, in woord en daad middels zijn vele TV optredens en niet te vergeten de onnoemelijke hoeveelheden geschriften (tot op heden allemaal getypt op zijn ouderwetse typemaschine uit 1908…!!!) dat de grootsheid hiervan eigenlijk niet echt te bevatten is… en…The man is still with us!! Wat mij ook vooral zal bijblijven dat het gewoon een heel gezellig en ontspannen bezoekje was aldaar aan “huize de zoete astronomische inval”… de telefoon staat er niet stil en het is er een continu komen en gaan van bekende (o.a. Doctor Brian May……van de wereldberoemde rockgroep Queen… at last and thanks to him Astronomy has become sexy… ha…ha…) en minder bekende grootheden in de sterrenkunde… zeer indrukwekkend. Zo… genoeg geschreven, hoewel je over “The great man”… (Hij, compleet wars van elke vorm van grootheidswaanzin en met een heerlijk gevoel voor humor, zou waarschijnlijk spugen op deze woorden) eigenlijk nooit uitgeschreven raakt… gauw weer verder met het lezen van zijn, stampvol met anekdotes en zeer humoristisch geschreven, autobiografie… zeer aangenaam leesvoer!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Echt prachtig dat je Patrick Moore kon ontmoeten! Het is een icoon voor de astronomie/sterrenkunde.

  2. Yep, een levende legende.

  3. Jonathan Hall zegt

    A great visit and a great man – by the way please come and visit the William Herschel museum if any of you are ever in Bath!

  4. Ah, is that an invitation? Thanx man! 😀 btw, how are you, Jonathan?

Speak Your Mind

*