23 februari 2024

Ding dong: de Meade 16″ LightBridge

De nieuwe Meade 16

Credit: Meade

Laat ik voorop stellen dat ik zelf niet zo’n waarnemer ben en weinig weet van alle ins & outs van de nieuwste telescopen, maar ik geloof dat de nieuwste Meade 16″ LightBridge menig hart van amateur-sterrenkundigen harder doet kloppen. Door Sky & Telescope Magazine uitgeroepen tot Hot Product 2007, haha… Schoon aan de haak schijnt deze 40 cm Dobson $ 1.849,- te kosten. Gezien de lage dollarkoers (1 $ = 0,63 €) is dat een schamele € 1.178,-. Je zou je vakantiegeld er bij wijze van spreken in kunnen stoppen. Ik laat het maar even aan de experts over om een oordeel te vellen over deze Dobson, maar zelf zou ik deze kijker wel in m’n bezit willen hebben. Tenminste, als ik een pick-up truck zou hebben. 😀 Mmmm, waar haal ik die nou weer vandaan? Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  OK…..als het gaat over telescopen en zo, dan heb ik (een ECHTE waarnemer van ECHTE deep sky objecten en niet zoals ene Adrianus V die als “Sofa-astronoom” het waarnemen van HUISSTOF tot een cultus heeft verheven….ha…ha…) hier toch wel effe “een mening” over want het op de markt komen van die 16 inch vuilcontainer van Meade is nou niet echt schokkend astroblogwaardig wereld-nieuws hoor…eh…dunkt mij.
  Er zijn namelijk zovele andere firmatjes (uit even zoveel verschillende landen) die allang dit soort telescopen (kleinere en nog vele malen grotere bakbeesten….tot aan 90cm aan toe!!!) in hun produktlijn hebben dat het uiteindelijk op de markt brengen van een trussDobsonlijn door een zeer conservatieve fabrikant als Meade zijnde eerder een beetje moet worden gezien als “mosterd na de Dobsonmaaltijd”!!
  De Dobsonrevolutie (25 jaar geleden begonnen) is bijkans al bijna weer afgelopen en nu komt “ouwe Juul” ook effe aansloffen met een lijntje “Lightbridges”…..ach…ach…ach

  Enne….voordat ik nu “heel de wereld” weer over mij heen krijg, die Lightbridges zijn niet per definitie slecht hoor, in tegendeel zelfs, prima speelgoed….maarre dit is geen wereldnieuws.
  Ga maar eens neuzen in “de bladen en op internet” het stikt er van de fabrikanten en leveranciers van Dobsons….B.V. Obsession telescopes (USA)of die fijne lijn superlichtgewicht Dobsons van Orion Optics (GB) enzovoorts, enzovoorts….
  En JA…natuurlijk heeft Sky and telescope die Lightbridge uitgeroepen tot “The hottest product of the year” omdat Meade ook hun grootste adverteerder is…..duhu!!
  Maar goed, dit is slechts mijn bescheiden(??) mening

  Groetjezzzz,

  JB

 2. Ha die Janus,

  Je merkt het al, ik heb weinig kaas gegegeten van al die producenten en hun producten. Maar eh… wat de vergelijking tussen Meade en die anderen betreft: hoe is de prijs/kwaliteitverhouding? Lijkt mij toch ook een factor van betekenis, vooral in deze dure tijd. Bij Meade betaal je zo’n € 30,- per cm spiegeldiameter. Hoe zijn die anderen daarin, zoals Obsession telescopes? Grappige naam trouwens voor een telescopenfabriek.

Speak Your Mind

*