Astronauten verwijderen explosief bij de ISS
11 juli 2008 door 2 Reacties
de laatste keer in april dit jaar, en men denkt dat de oorzaak ligt in zo’n foutief explosief op het moment van afkoppeling. Een foutief explosief kan de Soyuz net in een verkeerde uitgangspositie brengen voor de afdeling. Vandaar dat dinsdag in een 6 uren en 18 minuten durende ruimtewandeling de kosmonauten Sergei Volkov en Oleg Kononenko het explosief verwijderden en in een beschermend omhulsel naar het ISS brachten. Alles is verder goed verlopen volgens de berichten. Nou nog hopen dat ze geen tijdbom aan boord van de ISS hebben gebracht. 😉 Bron: Universe Today.
Twee astro- eh… kosmonauten hebben afgelopen dinsdag tijdens een ruimtewandeling een explosief verwijderd aan de buitenkant van de Soyuz-lander, die vastzit aan het International Space Station ISS. Je zal je wellicht afvragen waarom er een explosief aan de Soyuz vastzit. Welnu, feitelijk zitten er maar liefst tien explosieve bouten (‘bolts’ in het Engels) aan de Soyuz, niet om dat ding aan gruzelementen te schieten, maar om ‘m beheerst los te koppelen van de ISS. Technici hadden het vermoeden dat één van die tien explosieve bouten een gevaar opleverde omdat hij verkeerd was afgesteld. De afdaling van de Soyuz is een paar keer flink mis gegaan,
Oh…eh….toch effe een kleine correctie ten aanzien van het geschrevene. Die pyrotechische bout die verwijderd is van de Soyuz is niet bedoeld om hem/haar(?) van het ISS los te koppelen….Dat gebeurd op een iets zachtzinnige manier met een paar duwveertjes o.i.d…… De “knalbout” in kwestie zit op het Soyuz ruimtevaartuig zelf en zorgt, tijdens de terugkeer naar moedertje Rusland, voor het scheiden van de “leef/werkmodule” van de “afdaalmodule”, met daarin den dapperen kosmonouten.
De Soyuz, alweer zo’n dikke 40 (!!) jaar, het ozo betrouwbare, praktische, no-nonsense werkpaard van de voormalige Sovjet-Unie (en nu dus Rusland) bestaat, in tegenstelling tot zijn voormalige tweedelige Apollo-rivaal uit de goede oude tijd van de ruimterace, uit drie delen….te weten een motor/systemenmodule, een hoofd/kosmonouten/terugkeermodule (hierin zitten de kosmonouten tijdens de start en tijdens de terugkeer op Aarde….) en een bolvormige werkmodule, gemonteerd voorop de terugkeermodule.
Deze “werkmodule” geeft de (meestal) tweekoppige Soyuzbemanning extra leef en werkruimte naast de krappe ruimte van de hoofdmodule.
Van dit driedelige ruimteschip worden tijdens de terugkeermanoeuvre de werkmodule en de motormodule gescheiden van de kosmonouten-terugkeermodule middels……een flink aantal van die pyrotechnische bouten.
Wat ik er zo van begrepen heb uit de verschillende rapporten op o.a. het internet schijnt er een nieuw (beter??) type knalbout te zijn gemonteerd op deze laatste zoveelste variant van de Oer-Soyuz.
Het ontploffen (en da’s in principe OK) van dit type bout schijnt geloof ik net effe iets te goed (te heftig) te gaan en daardoor “vind de afdalingssoftware” het noodzakelijk naar “standje Noodprocedure..=..grote stappen gauw thuis” te switchen…….met als gevolg een iets ruigere terugkeer naar moedertje Rusland.
Blijkbaar hebben ze nu een modificatie (eigenlijk zoiets als effe sleutelen aan de kant van de weg tijdens de vakantie-reis) aangebracht om strakjes iets rustiger naar de aarde terug te kunnen keren.
Liefhebbers van de russische ruimtevaart, uw scribent is er zo eentje, kan ik van harte de boek “Soyuz, a universal spacecraft” (Springer verlag) aanraden met daarin alle waanzinig interessante “In en outs” betreffende de Soyuz.
En zeg nou zelf, hoezeer geavanceerd de spaceshuttle ook is (en heel jammer dat ze mee gaan stoppen!!), de schoonheid van die oude betrouwbare elegante R-7 draagraket (met al meer dan 1800 lanceringen op haar naam!!) met die superfunctionele Soyuz erboven op,…..tja wat moet je daar nog van zeggen??!!
Afijn tot zover mijn “kleine correctie” op het eerder geschrevene
Zdrasdvoei,
Jan
Hé Jan, bedankt voor de correctie. Ja, de werking van die knalbouten had ik niet helemaal precies voor ogen, maar je hebt ’t helder verklaard. Russische degelijkheid dus, da’s effectiever dan die innovatieve dingen waar de Amerikanen mee showen.