Site pictogram Astroblogs

Hoe lang is ’t reizen naar Proxima Centauri?

Credits: Gerritse/Public Domain.

De Orionraket waarbij nucleaire aandrijving wordt gebruikt

Credits: Gerritse/Public Domain.

De dichtstbijzijnde ster van de Aarde af gezien is uiteraard de Zon. Deze staat 1 Astronomische Eenheid van ons vandaan, da’s 149.597.870,697 km. Ná de Zon is Proxima Centauri, gelegen in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus, de dichtstbijzijnde ster met een afstand van 4,22 lichtjaar [1]Wil je een complete lijst hebben met de sterren die het dichtste bij de Aarde staan moet je hier even kijken.. Vier komma tweeentwintig lichtjaar, da’s 39.896.955.912.159,360 km! 😯 De vraag is interessant hoe lang een raket er over zou doen om Proxima Centauri [2]Proxima Centauri vormt een dubbelster met de heldere ster Alpha Centauri, die zelf ook weer uit twee componenten bestaat, namelijk ? Cen A en ? Cen B., een zwakke rode dwerg die niet met het blote oog te zien is, te bereiken. Op Universe Today stond vorige week een interessant artikel waarin enkele ruimtevaarttechnieken beschreven werden die nodig zijn om de reis naar Proxima Centauri te maken. Hoe lang doe je met die technieken over een enkele reis Proxima Centauri? De uitkomsten zijn de volgende:

Afijn, drie snelheden afhankelijk van drie verschillende technieken, waarvan de laatste alleen nog maar op papier bestaat. Willen we echt de andere sterren kunnen bereiken dan zullen we óf een meer-generatieraket moeten bouwen óf de nucleaire aandrijving toch tot ontwikkeling brengen óf geheel nieuwe rakettechnieken ontwerpen. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Wil je een complete lijst hebben met de sterren die het dichtste bij de Aarde staan moet je hier even kijken.
2 Proxima Centauri vormt een dubbelster met de heldere ster Alpha Centauri, die zelf ook weer uit twee componenten bestaat, namelijk ? Cen A en ? Cen B.
3 De naam Smart kwam niet voor niets van ‘Small Missions for Advanced Research in Technology’.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten