25 september 2023

Bekijk de eclips van Mars

De Eclips van Mars

Credit: D.White

Even een astroblogje uit de afdeling optische illusies. Nee, ik ga niet proberen om Mars weg te toveren, maak je niet ongerust. Het gaat om de afbeelding hierboven, de Eclips van Mars genoemd. Kijk geconcentreerd een poos naar de witte stip in het midden van de rode cirkel. Hoe langer hoe beter, twee minuten levert gegarandeerd goede resultaten op. Aan de randen gaat het dan al flink tekeer met donkerrode kleuren die tevoorschijn komen. Hou je hoofd nog steeds stil en geconcentreerd en ga dan vervolgens langzaam met je hoofd achteruit. Blijf kijken naar de witte stip en zie dan dan de rode cirkel omgeven wordt door een corona van cyaan, de kleur die tussen groen en blauw in zit. Net een zonsverduistering met z’n felwitte corona om de zwarte maancirkel heen. Echt prachtig. Dat blauw/cyaankleurige vierkant naast de rode cirkel is geen onderdeel van de illusie, maar meer een manier om te laten zien dat het echte cyaan wat je rondom ‘Mars’ zag niet tot het kleurenpallet van je monitor hoort. Kleurenmonitors kunnen geen cyaan tonen, wel iets wat er op lijkt. Tenminste, dat zegt D.White, de bedenker van de Eclips van Mars op z’n website Skytopia, tegelijk de bron van deze astroblog.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: