21 september 2018

Eta Carina krijgt ‘zware’ concurrentie

De PeonynevelEta Carina gaat door het leven als de zwaarste en helderste ster van de gehele Melkweg. Maar de ster krijgt ‘zware’ concurrentie, want sterrenkundigen hebben in de buurt van het melkwegcentrum een ster ontdekt die kan wedijveren: de ster die gelegen is in de Peonynevel. Bij gebrek aan originaliteit hebben ze deze ster de Peonynevel ster genoemd. De Eta Carina heeft 4,7 miljoen keer de lichtkracht van onze Zon, de Peonyster (mijn afkorting) 3,2 miljoen keer. Er zit wel een onzekerheid in de lichtkracht van de laatste, vanwege z’n omgeving in het centrum van de Melkweg en de absorptie die het licht van de ster onderweg naar de Aarde ondergaat. Met behulp van NASA’s Spitzer Space Telescope en ESO’s New Technology Telescope in Chili (beiden kijken in infrarood) werd de Peonyster onderzocht door een groep sterrenkundigen onder leiding van Andreas Barniske (Potsdam Universiteit in Duitsland). De massa van deze Wolf-Rayet ster

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.