19 mei 2021

Wat dacht je van een lift… naar de ruimte?

Schets van de ruimteliftHet idee bestaat al geruime tijd [1], maar dit weekend wordt er op de campus van Microsoft in Seattle een heuse conferentie gehouden over liften naar de ruimte, de 2008 Space Elevator Conference. Het idee van een ruimtelift is simpel: breng voorwerpen de ruimte in via een kabel, dus zonder gebruik te maken van een raket [2]. Op de

  1. In 1895 kwam de Russische vader van de ruimtevaart Konstantin Tsjolkovski al met het idee naar voren. []
  2. Het principe van de ruimtelift is gebaseerd op balans tussen zwaartekracht en centrifugale kracht. De zwaartekracht van de aarde neemt kwadratisch af met de afstand van de aarde. Als een massa met een constante rotatiesnelheid rondslingert, neemt de centrifugale kracht linear toe met de afstand van de massa. Indien de massa met de rotatiesnelheid van de aarde beweegt, zijn op geostationaire hoogte (35.786 km boven de evenaar) de zwaartekracht en de centrifugale kracht in balans. Het deel van de kabel dat zich beneden geostationaire hoogte bevindt heeft een netto kracht naar de aarde toe. Het deel van de kabel boven geostationaire hoogte heeft een kracht van de aarde af. Als de kabel lang genoeg is, is de netto kracht van de totale kabel van de aarde af gericht en is er een reactiekracht (trek) bij de verankering van de kabel op de evenaar. Het systeem is daardoor verticaal in evenwicht. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.