Poolster niet zo voorspelbaar als gedacht
21 juli 2008 door 4 Reacties
Van de Poolster (Polaris, hoofdster van het sterrenbeeld Kleine Beer oftewel α Ursae Minoris) dachten we altijd dat het een veranderlijke ster is, type Cepheïde [1]Cepheïden zijn veranderlijke sterren van een bepaald type die genoemd zijn naar hun prototype, de ster δ Cephei.. Met een periode van 3,97 dagen varieert z’n helderheid tussen 1,92m en 2,07m, zeg zo’n 2% variatie. Ruim honderd jaar geleden was de variatie van Polaris, die met z’n 46 keer de diameter van de Zon een superreus mag worden genoemd, nog 10%. De variatie is dus flink afgenomen en dat was volgens sterrenkundigen een teken dat Polaris een stabiele ster aan het worden is. Maar wat blijkt nu weer: de laatste vijf jaren blijkt de variatie juist weer toe te nemen. 😯 Wat de oorzaak daarvan is is niet precies bekend, maar wat wél bekend is dat is dat vandaag op de COOL stars conferentie [2]Voor de liefhebbers is hier het programmaboek met alle info, 295 bladzijden vol, te downloaden. op de St. Andrew’s Universiteit in Schotland een presentatie door Alan John Penny (ook van St. Andrew’s) is gegeven over de waarnemingen aan de Poolster. Cool hoor. 🙂 Bron: Universiteit van Sidney.
wat is een poolster
Eh… niet een poolster, maar dé Poolster. Da's de naam van een ster, te weten alpha Ursa Minoris. Oftewel de helderste ster van het sterrenbeeld Kleine Beer. Hij ligt dichtbij het verlengde van de aardas aan de hemelpool. Gedurende de nacht lijken alle sterren door de rotatie van de aarde in een baan om de pool heen te draaien, de Poolster beweegt vrijwel niet zodat hij altijd op dezelfde plaats aan de hemel te vinden is.
hoe lang heeft de lens van de camera voor deze foto open moeten staan?
Het valt uit te rekenen als je weet dat een hele cirkel 24 uur duurt. Maar daar heb ik nou effe geen zin in. M'n schatting is een half uurtje.