19 september 2018

Windmolenstelsel met feestverlichting

M101Is ‘t geen mooi plaatje? Het welbekende sterrenstelsel M101, ook bekend als het Windmolenstelsel (NGC 5457, The Pinwheel Galaxy), 27 miljoen lichtjaar verderop te vinden in de richting van Grote Beer. Voor amateurs een dankbaar object met z’n schijnbare helderheid van 7,9m. De infrarood-ruimtetelescoop Spitzer heeft M101 prachtig in beeld gebracht. Opvallend daarbij zijn de heldere koraalrode gebieden aan de buitenkant van het stelsel, die als een soort van feestverlichting M101 omgeven. Het zijn gebieden waar volgens Karl Gordon (Space Telescope Science Institute in Baltimore, VS) veel infraroodstraling vandaan komt. Hierdoor zullen zich in deze gebieden geen Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.