14 april 2024

Zin om δ-Aquariden-Zuid te zien?

De radiant van de Delta-Aquariden Zuid

Credit: Astronomy.

Wat dacht je ervan om vandaag de δ-Aquariden-Zuid te gaan bekijken? Klinkt allemaal een tikkie ingewikkeld, maar het wil zeggen dat de radiant van deze meteoren, daar hebben we ’t over, uit de buurt komen van de ster δ-Aquarius in Waterman. ’t Zoekkaartje hierboven kwam ik ergens tegen, handig. Eigenlijk telt de meteorenzwerm twee varianten, de zuidelijke variant en de noordelijke variant. En die zuidelijke variant, de sterkste van de twee, bereikt op 28 en 29 juli z’n maximum. Hé, da’s vandaag, ook toevallig! 😀 In Nederland moeten we ’t met zo’n twintig δ-Aquariden-Zuid  doen, vanwege de lage stand van het sterrenbeeld aan de horizon. Af en toe komen we ook wat α-Capricorniden tegen, die de vorige nacht hun maximum hebben gehad en die meestal oranje gekleurd zijn. Hé, leuk kleurtje! En wie weet zie je ook een verdwaalde Perseïde, opwarmertje voor het maximum dat we in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen verwachten. De vermoedelijke bron van de δ-Aquariden-Zuid is overigens de komeet 96P/Machholz 2, die in 1994 uiteenviel. Verwar deze komeet niet met de andere door Machholz ontdekte komeet, C/2004 Q2, die we in 2005 een tijd met het blote oog konden zien.

Share

Speak Your Mind

*