21 mei 2024

M22: een mooie bolhoop in Boogschutter

M22

Credit: ESO

De Melkweg wordt omgegeven door een halo van bolvormige sterrenhopen. Eén van de allereerste bolhopen die werd ontdekt was Messier 22 in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). Om precies te zijn was het de Duitser Abraham Ihle die M22 op 26 augustus 1665 ontdekte, zo’n honderd jaar voordat Charles Messier z’n eerste lijst van objecten publiceerde. Ihle zocht Saturnus in Boogschutter en kwam toen plots M22 tegen, dat toen uiteraard nog geen naam had. Het is één van de meest dichtbij staande bolhopen, zo’n 10.600 lichtjaar hiervandaan, en dat geeft ‘m z’n grote helderheid (6,17m). logisch dat het een dankbaar object voor menig amateur-sterrenkundige is. Al in een verrekijker kan je M22 vinden, op dit zoekkaartje linksboven van α Sagittarii.

Share

Speak Your Mind

*