28 maart 2024

De veranderende röntgenhemel in beeld

Ik kwam vandaag een filmpje op Youtube tegen van röntgenbronnen aan de hemel, dat gemaakt is op basis van vele waarnemingen die met de Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) zijn gemaakt.

Tussen februari 1996 en november 1999 nam deze röntgensatelliet de hemel waar met z’n röntgenogen en die waarnemingen hebben ze achter elkaar geplakt en dat is een filmpje geworden van 7 minuten en 36 seconden lang. De eerste 1 minuut en 20 seconden lijkt het weinig spectaculair en worden de bekende röntgenbronnen aan de hemel, zoals de Zon (het bewegende bolletje) en Scorpius-X1 [1]Sco-X1 is ná de Zon de helderste röntgenbron aan de hemel. Het is een neutronenster op 9.000 lichtjaar afstand die je in het filmpje als geel bolletje boven het galactisch centrum ziet. even aan de kijker voorgesteld. Leerzaam gedeelte, dat zeker. Maar daarna, letterlijk met een ‘Go!’ aangegeven, start de animatie en zien we hoe in de loop der tijd de röntgenhemel voortdurend varieert en bruist van de röntgenbronnen. Dat moet je echt eventjes zien. Bron: Astrodyke.’, ‘

Voetnoten

Voetnoten
1 Sco-X1 is ná de Zon de helderste röntgenbron aan de hemel. Het is een neutronenster op 9.000 lichtjaar afstand die je in het filmpje als geel bolletje boven het galactisch centrum ziet.
Share

Speak Your Mind

*