22 oktober 2018

Cassini ziet de geiserbronnen op Enceladus

Bronnen van geisers op EnceladusNa z’n scheervlucht langs de maan Enceladus afgelopen maandag, 11 augustus, blijkt Cassini enkele bronnen van geisers op deze actieve maan van Saturnus, te hebben gefotografeerd. Dat was ook precies de bedoeling van de scheervlucht, dus onverwacht is het niet. In het zuidpoolgebied van Enceladus zijn diverse ‘tijgerstrepen’ te zien, scheuren in het ijslandschap. Die scheuren zijn zo’n 300 meter breed en hebben een V-achtige vorm. Tijdens die scheervlucht vloog Cassini met een vaartje van zo’n 64.000 km per uur langs Enceladus, waarbij de dichtste afstand 50 km bedroeg. Bij de passage werd voor de foto’s een

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.