16 september 2024

Amateurs fotograferen Nieuwe Maan

De zeer smalle maansikkel bij Nieuwe Maan

Credit: Martin Elsásser en Markus Bentz

Twee amateur-sterrenkundigen zijn er in geslaagd om op de Volkssterrenwacht München de maan te fotograferen óp het tijdstip van Nieuwe Maan. De maan is daarop als een ultrasmalle sikkel te zien, op de foto hiernaast als dat dunne gekromde randje van linksboven naar rechtsonder. Het was 5 mei 2008 dat Martin Elsásser en Markus Bentz met behulp van een Williams FLT 110 refractor de maan fotografeerden. Op dat moment stond de maan slechts 4 graden van de zon af en vanwege die afstand hebben de beide heren een nieuw wereldrecord gevestigd. Zij gebruikten een DMK41AF02.AS fotocamera, die per seconde vele opnames kan maken. Als tijdens nieuwe maan de maan net boven of onder de zon langs schuift [1]En niet precies voorlangs, want dan heb je een zonsverduistering. Vanavond is trouwens Volle Maan én gedeeltelijke maansverduistering. Vergeten jullie ’t niet? Aanvang van de voorstelling is … Lees verder is de maan onzichtbaar voor het blote oog. Maar Elsásser en Bentz konden de maansikkel ruim negen uur lang volgen tijdens de ‘conjunctie’, de passage van de maan langs de zon. Door series van telkens honderd opnames bij elkaar op te tellen konden ze het extreem geringe contrast tussen maansikkel en hemelachtergrond versterken. In 1932 had de Franse sterrenkundige André Danjon [2]Yep, die kennen we ook van de bekende maansverduisteringsschaal. berekend dat de maansikkel binnen 7 graden van de zon geheel onzichtbaar zou worden, ook als je ‘m in een telescoop zou bekijken. Sinsdien spreekt men van de Danjon-Limiet. Andere sterrenkundigen hebben die limiet later bevestigd, maar Elsá¤sser en Bentz hebben nu dus laten zien dat Danjon en die napraters het bij het verkeerde eind hadden. Een uitgebreid verslag van de waarneming van de twee Duitsers is hier te vinden, inclusief foto’s van zowel de maan als van de gebruikte apparatuur én een uitleg van de gebruikte technieken. Mooi werk van die twee hoor! Bron: NRC-Handelsblad, 16 augustus 2008.

Voetnoten

Voetnoten
1 En niet precies voorlangs, want dan heb je een zonsverduistering. Vanavond is trouwens Volle Maan én gedeeltelijke maansverduistering. Vergeten jullie ’t niet? Aanvang van de voorstelling is 21.36 uur.
2 Yep, die kennen we ook van de bekende maansverduisteringsschaal.
Share

Comments

  1. Steven Lantinga zegt

    Een (gedeeltelijke) maansverduistering en volle maan vallen altijd samen. 😉

    Overigens, ‘napraters’ is wel een wat groot woord. Het is gewoon een knappe prestatie van beide duitse heren maar waarschijnlijk zijn ze niet de eerste die het probeerde. ‘Bevestigen’ is dus niet ‘napraten’. Overigens staat in het bericht zelf ‘bekijken’ en dat slaat dus niet op fotograferen.

  2. Yep, alle (gedeeltelijke) maansverduisteringen vallen samen met volle maan. Maar niet alle volle manen vallen samen met een (gedeeltelijke verduistering), dat was mijn strekking.
    Met die napraters bedoelde ik niet de twee Duitsers, maar degenen die net als Danjon van mening waren dat de maan onzichtbaar is als deze binnen zeven graden van de zon af staat. Elsässer en Bentz hebben laten zien dat dàt onjuist is.

  3. Steven Lantinga zegt

    Het scheelt zo weinig dat ik het niet speciaal vond, maar je hebt gelijk, hij kan net niet helemaal vol zijn.

    Ik weet dat je de andere mensen bedoelde, en niet de twee Duitsers. Maar ik vind niet dat je ze samen kan scharen als napraters omdat er veel mensen geweest zullen zijn die hebben geprobeerd een maan te zien onder 7 graden en daarin niet zijn geslaagd, waardoor ze het konden verifieren. Dit is wat anders dan napraten.

    Blijft staan dat de uitspraak van Danjon nogsteeds lijkt te gaan over het visueel waarnemen.

  4. Yep, Danjon’s limiet blijft staan voor visueel waarnemen.

Speak Your Mind

*