22 oktober 2018

Voor ‘t eerst Marsstof onder de atoommicroscoop

Foto van Marsstof door de atoommicroscoop van PhoenixVoor het eerst is men er in geslaagd om een Marsstofje te bekijken met behulp van de Atomic Force Microscope (AFM) aan boord van de Marslander Phoenix. Eerder al waren beelden van Marsstof gemaakt met de optische microscoop, maar die kan niet zo scherp zien als die atoommicroscoop1. Op de afbeelding zie je in rood de foto die de AFM maakte van het stof. Je ziet vier putjes, waarvan de (omcirkelde) linkerput een stofje bevat. Op de foto zijn details in het stofje te zien tot 100 nanometer2. De drie andere putjes zijn ‘stofloos’. Je zou denken dat zo’n stofdeeltje niet zo erg interessant is, maar voor wetenschappers is het erg belangrijk om het te bestuderen. Stof kleurt de atmosfeer van Mars rood/paars,

Noten
  1. De AFM kan ongeveer 100 keer scherper zien als de optische microscoop. []
  2. Een nanometer is gelijk aan 10-9 meter, ofwel 0,000000001 meter. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.