20 oktober 2018

Een moloch met magnetische tentakels

NGC 1275
Is ‘t geen fantastische foto? En drie keer raden wie ‘m gemaakt heeft? Yep, de Hubble ruimtetelescoop, wie eh… wat anders? Je zou toch zeggen dat Hubble die reparatiemissie die Discovery binnenkort gaat uitvoeren helemaal niet nodig heeft. De foto is van NGC 1275, een gigantisch elliptisch sterrenstelsel in het hart van de Perseuscluster van sterrenstelsels. De Hubble-opnames, waarvan je hier een 35 Mb Tiff-versie kan downloaden, bieden de sterrenkundigen de gelegenheid meer te weten te komen over het sterrenstelsel. Met name die rode filamenten vormden tot nu toe een raadsel. Ze zijn erg nauw, slechts enkele honderden lichtjaren breed, maar z

Reacties

  1. Christophe zegt:

    Wauw, dat was mijn eerste gedachte toen ik ‘m gisterenavond zag op BadAstronomy. Wat blijft die Hubble prachtige plaatjes schieten, zelfs na 20 jaar in de ruimte. Misschien wel de succesvolste ruimtemissie ooit.

  2. Ja, Hubble staat ook hoog in mijn top-10.

  3. Christophe zegt:

    Wat zou er dan op 1 staan? 🙂

  4. Mmmm, ik twijfel tussen Cassini (inclusief de Huygens-sonde) en Hubble. Cassini heeft ook heel wat prachtige resultaten laten zien van Saturnus en haar manen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.