23 juli 2024

Hoeveel ruimtetelescopen zijn er wel niet?

Spitzer

Credit: NASA

Toen ik vanmorgen dat bericht schreef over de mogelijke detectie door Pamela van donkere materie dacht ik bij mijzelf ‘Goh, hoeveel ruimtetelescopen zijn er wel niet?’ Meestal zijn m’n berichten afkomstig van bronnen rondom de geijkte ruimtetelescopen zoals de Hubble (bijna onvermijdelijk), Chandra, Spitzer, Swift en XMM-Newton. Maar zo’n satelliet zoals Pamela draait ook al rondjes om de Aarde sinds 2006 en die is kennelijk niet eerder doorgedrongen tot de voorpagina’s van de Astroblogs. Op Wikipedia kwam ik gelukkig een lijstje tegen van satellieten die in de ruimte met een telescoop waarnemingen doen en die om de Aarde heendraaien. In die lijst komt een groot deel vergane glorie voor van satellieten die niet meer functioneren, zoals de ANS (Nederlands allereerste satelliet) en Uhuru. Ook staan er satellieten op die nog moeten worden gelanceerd, zoals 31 oktober a.s. de Herschel. Van de ruimtetelescopen die reeds gelanceerd zijn én die nog steeds functioneren heb ik het volgende lijstje gemaakt:

[TABLE=19]

Er zijn dus 24 ruimtetelescopen rondom de Aarde actief! Goh, behoorlijk aantal zou ik zo zeggen. En diverse telescopen waar ik nog nooit van gehoord hebt. De Astromag Free-Flyer, kent iemand die? 😀

Share

Speak Your Mind

*