19 september 2018

Integral vindt bron straling Krabnevel

Polarisatie van de straling uit de KrabnevelOp basis van 600 waarnemingen gemaakt met de Europese Integral satelliet, die gammastraling bekijkt, hebben sterrenkundigen ontdekt waar de hoge energiestraling van de beroemde Krabnevel precies vandaan komt. Deze nevel in het sterrenbeeld Stier (Taurus) is

Reacties

 1. Jammer dat de clou bij deze ontdekking niet wordt vermeld ( zie: http://www.soton.ac.uk/mediacentre/news/2008/aug/08_154.shtml )

  “The result also may have profound implications for fundamental physics. Some theories of quantum gravity have predicted that at very short distances a particular direction in space would be picked out, breaking Lorentz invariance. A consequence of this would be that the polarization vector of light would slowly rotate as it propagated through space. The Crab Nebula has a well known rotational axis and now the first measurements of the polarization of gamma-rays have been shown to be aligned with it and not rotated away from it. This very strictly limits non-Lorentz invariance.”

  Zelfs kwantummechanische processen kunnen niet verklaren waar de noodzakelijke hoeveelheid invallende materie vandaan komt die zorgen voor de zachte (gepolariseerde) gamma-straling.
  Alleen lijkt men hier te begrijpen dat er meer aan de hand is met de zwaartekracht als fysisch verschijnsel.

  Men zal ook ontdekken dat er geen noodzaak is voor accretie-schijven bij zwarte gaten.

  Krijgt Karl Raimund Popper toch gelijk.

 2. Heel veel succes toegewenst bij de lezing bij “Christiaan Huygens”.
  Helaas woon ik niet in de buurt van de vereniging.

  Moet wel heel bijzonder worden, het is tenslotte de “Golden Age” in de sterrenkunde.

 3. Hoi Hannes,

  Bedankt! Ik kom net terug van Huygens. Was allemaal erg leuk om daar een lezing te geven. Jan Brandt heeft z’n tomaten niet hoeven te gooien. 🙂

 4. O ja, nog even over de implicaties m.b.t. die Lorentz invariantie. Die worden niet in de ESA-bron genoemd, dus heb ik er ook geen melding van gemaakt. In kwam vanmiddag in vele ‘bronnen’ de melding tegen van de ontdekking van de gepolariseerde straling, maar ik heb er gewoon eentje van gekozen. Tsja, je kan niet alles even snel lezen, keuzes moet je soms maken.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.