14 november 2018

Tijddilatatie na een autoritje?

Tijddilatatie is het verschijnsel dat voor een waarnemer de tijd voor een object dat ten opzichte van de waarnemer beweegt trager verloopt1. Stapt m’n tweelingbroer dus in een raket die met bijna de lichtsnelheid eventjes een rondje om het zonnestelsel maakt dan gaat zijn klok langzamer dan mijn klok op Aarde. Komt broerlief terug op Aarde, dan ben ik een stuk ouder. Merk je tijddilatatie ook bij een autoritje? Volgens de test in het volgende filmpje wel:

Het scheelt bijna twee seconden na een autoritje van bijna 25 minuten. Is dat juist? Noppes, het is allemaal grote onzin. Volgens de SRT bedraagt de tijdsduur t die, volgens de waarnemer, door het bewegende object ervaren wordt:

t=t_0\\sqrt{1-\\frac{v^2}{c^2}}=\\frac{t_0}{\\gamma}

Noten
  1. Hetgeen allemaal verklaard wordt in Einstein’s in 1905 geformuleerde Speciale Relativiteitstheorie, SRT. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.