Tijddilatatie is het verschijnsel dat voor een waarnemer de tijd voor een object dat ten opzichte van de waarnemer beweegt trager verloopt [1]Hetgeen allemaal verklaard wordt in Einstein’s in 1905 geformuleerde Speciale Relativiteitstheorie, SRT.. Stapt m’n tweelingbroer dus in een raket die met bijna de lichtsnelheid eventjes een rondje om het zonnestelsel maakt dan gaat zijn klok langzamer dan mijn klok op Aarde. Komt broerlief terug op Aarde, dan ben ik een stuk ouder. Merk je tijddilatatie ook bij een autoritje? Volgens de test in het volgende filmpje wel:
Het scheelt bijna twee seconden na een autoritje van bijna 25 minuten. Is dat juist? Noppes, het is allemaal grote onzin. Volgens de SRT bedraagt de tijdsduur t die, volgens de waarnemer, door het bewegende object ervaren wordt:
Hierin is t0 de tijdsduur die de waarnemer ervaart en is γ de zogenaamde Lorentzfactor. Als ik in de formule een snelheid van 100 km/uur invul, zoals in het filmpje ongeveer het geval is en dan de klok in de auto op 1.500 seconden (=25 minuten) instel dan levert dat een tijd op de stopwatch thuis op van 1.500,0000000010814 seconden. Je praat dus over een tijdswinst in de auto van 0,0000000010814 seconden! Mmmm, da’s wel wat anders dan twee seconden verschil. Ergens in het filmpje hebben ze gewoon gesmokkeld met de tijd. Wel grappig filmpje trouwens. Bron: Sereniteit.
Voetnoten
↑1 | Hetgeen allemaal verklaard wordt in Einstein’s in 1905 geformuleerde Speciale Relativiteitstheorie, SRT. |
---|
Speak Your Mind