Afgelopen week kwam het bericht dat enkele computers aan boord van het ISS besmet zijn geweest met een virus. Geen virus om je echt zorgen over te maken, maar het feit dat een miljarden euro’s/dollars kostend complex dat 330 km boven je hoofd rondzweeft zomaar besmet kan raken door een virus is toch wel beangstigend. Het voorval was voor het blad New Scientist aanleiding om eens de geschiedenisboeken in te duiken en te kijken wat er de afgelopen jaren allemaal meer fout is gegaan in de ruimtevaart. Even een kort overzicht van wat ruimte-ongelukjes:
- “In 1965 vloog de Gemini 7 twee weken rond de Aarde met aan boord Frank Borman en James Lovell. Wat gebeurt er op een gegeven moment: een zak met urine scheurt open! 😯 Tsja, wat gebeurt er dan met vloeistof in de ruimte? Alles gaat in kleine bolletjes rondzweven. Met groot gevaar voor de apparatuur, want die was in die dagen nog niet zoals tegenwoordig voorzien van een coat-laagje. Achteraf viel alles wel mee, maar het was wel schrikken. En flink stinken neem ik aan. 🙂 In het missierapport (blz. 193/194) kan je er meer over lezen, bijna 20 Mb te downloaden.
- “Op 22 mei 1962 werd de Mariner 1 gelanceerd om langs Venus te vliegen. Vijf minuten na de landing laat men de raket ontploffen omdat de navigatiesoftware onjuist was en de raket een gevaar voor de omgeving was. Naspeuren in die betreffende software leerde dat er één koppelteken in de computercode ontbrak. Ahum….
- “Beroemd (of berucht?) is het verhaal van de Mars Climate Orbiter [1]Die eerder de Mars Surveyor werd genoemd., die 23 september 1999 te pletter vloog op Mars omdat de NASA vergeten was de software aan te passen van de Ponden (eenheid van Kracht volgens het Brits-Amerikaanse maatsysteem) in de Newtons (volgens het Metrische Systeem). Oeps, klein foutje. Kosten van die missie: $ 125 miljoen.
- “In juni 2007 is er ook al een keer iets fout gegaan met computers aan boord van de ISS. Op een gegeven moment deden niet alleen de hoofdcomputer het niet meer, maar ook vijf backups! Die computers regelden o.a. de zuurstofvoorziening aan boord. Eigenlijk moest de zeskoppige bemanning de ISS verlaten, maar een snelle noodreparatie bracht de systemen (van Russische makelij) gelukkig op tijd weer aan de praat.
De lijst is ongetwijfeld veel langer, denk bijvoorbeeld aan de rampzalige afdaling van de Soyuz in april van dit jaar. Maar ja, ik moet zo meteen weer boodschappen doen én het is mooi weer buiten. Die andere rampjes kunnen dus wel eventjes wachten. 😉 Bron: New Scientist.
Voetnoten
↑1 | Die eerder de Mars Surveyor werd genoemd. |
---|
Speak Your Mind