22 september 2018

Varen rondom de Noordpool is mogelijk!

Omvang van de ijskap van de Noordpool
Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk dat schepen geheel rondom de Noordpool varen. Zoiets was eerder nog onmogelijk omdat bepaalde passages, zoals de noordwestelijke route langs Canada, permanent met ijs bedekt waren. Ook de noordoostelijke route langs Rusland en Finland schijnt geheel bevaarbaar te zijn, aldus de Engelse krant The Independent on Sunday (op Teletekst vandaag). Metingen aan de omvang van de ijskap van de Noordpool met behulp van ESA’s Envisat satelliet laat zien dat de kap nu zo minimaal is dat scheepvaart wel mogelijk is. De foto-animatie hierboven is gemaakt op basis van metingen van de Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR) aan boord van Envisat tussen vroeg-juni en midden-augustus 2008. Blauw is ijs en donkergrijs is water. De totale ijsomvang is nog niet zo klein als in 2007, maar voor 2008 wordt verwacht dat deze half-september z’n kleinste omvang bereikt en dat deze d

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.